söndag 3 mars 2013

Skatt - en tankelek

Maria hade fått ett email som löd så här: "Om man arbetar mindre eller inte alls och odlar sin egen mat mm så bidrar man ju mindre till skatten som betalar för vår välfärd. Är inte det egoistiskt? Skall ni då ha samma tillgång till tex sjukvård för era barn som jag?" Maria gav ett väldigt bra svar så gå gärna in och läs det. Men det fick mina tankar att börja snurra och maken och jag hade ett långt givande samtal om skatter. Eftersom jag har varit hemmamamma så kommer det här inlägget främst att handla om barnomsorg och skatter. Om alla slutade jobba och slutade betala skatt skulle vårat samhälle inte gå runt. Vi har billig eller helt gratis sjukvård om man är barn eller sjuk mycket. Vi har en bra skola som är öppen för alla barn. Vi har sophämtning och brandförsvar och poliser till exempel tack vare skatter. Jag var hemma på heltid med L tills hon var 4 år. Om jag jobbar heltid kommer jag att tjäna 24.000 kronor. Jag betalar då 30% i skatt = 6000/månad = 72.000/år. En barnomsorgsplats kostar 120.000/år. Om jag då får betala 2000/månad för barnomsorgsplatsen = 24.000/år. 72.000 + 24.000 = 96.000 kronor. Men barnomsorgsplatsen kostar 120.000 - 96.000 = 24.000 kronor som kommunen går back för att jag jobbar heltid och har mitt barn på dagis. Fast jag betalar skatt. Men som sagt var om alla slutade jobba och betala skatt så vad ska då finasiera våra sjukhus och skolor mm? Men det låter som om mailskrivaren vill att dom som betalar högre skatt ska få bättre skola och vård än den som betalar lite skatt. Låter helt absurt! Om vi tar äldrevården som exempel eftersom det är där jag jobbar nu. Höginkomsttagaren har betalat mycket skatt han får eget rum. Medelinkomsttagaren har betalat mellan skatt han får dela rum. Låginkomsttagaren har betalat lite eller ingen skatt han får ättestupa. Eller om den som bestämmer har en bra dag -fyrsal. Är det så mailskrivaren hade tänkt sig det hela? Men som sagt var alla kan inte hoppa av ekorrhjulet och bli självförsörjande och sluta betala skatt. Om däremot några blir hemmamammor eller självförsörjande så kan någon annan få det jobbet, dom betalar då skatt och staten behöver då inte ge dom a-kassa eller det eventuella bidraget dom hade innan dom fick hemmamammans / självförsörjandes jobb.

1 kommentar:

Marika på Odlingspyssel sa...

Har inte läst inlägget du länkar till. Men jag tänker också på det här med skatten.

Skatt är ju inget nollsummespel. Under ett helt liv betalar du som yrkesverksam troligtvis mer i skatt än vad du kostar samhället, själva systemet bygger på det. Jag vet att nu när jag är föräldraledig kan jag för förta gången sedan jag själv var barn bli en utgiftspost för samhället. Mitt barn kommer sedan under åtminstånde de närmaste 24 åren att vara en utgiftspost då jag kallt räknar med att hon kommer skaffa sig en universitetsutbildning.

Sedan kommer hon vara en inkomstkälla för staten tills hon själv skaffar barn. Vi båda kommer sedan från ca 40 års ålder till 65 års ålder att vara några av dem som betalar mer än vad vi kostar. För att sedan efter 65 års ålder börja bli en utgiftspost för staten igen.

Som dyrast är en medborgare från 0-19 år när han/hon går i skolan och har helt gratis sjuk- och tandvård. Billigast är vi från 25-35 innan vi skaffar barn, för att sedan bli verkligt lönsamma 40-65 år när barnen inte längre är så små att de behöver dyr barnomsorg eller dyr skola (lågstadiet kostar mer pengar än de övriga skolåren per barn)

Jag kan ju hur enkelt som helst säga att skaffa barn är bland det dyraste jag gjort, inte så mycket för att hon och hennes saker är dyra, utan för att jag under det här året jag är hemma "förlorar" 150 000 kr i form av fp istället för lön. Men, de pengar jag faktiskt får är ju också skattade pengar. Sedan nästa år blir det samma sak för min sambo.

Så, nej, det skulle inte gå att alla föräldrar är hemma med sina barn och samtidigt bibehålla det system med förskolor som vi har idag. Systemet bygger inte på det. Troligtvis skulle det vara ett system som finns i andra länder, där en dagisplats kostar upp till30 000 kr/mån och där kostnaden för dagis blir en kvinnofälla.

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...