måndag 18 mars 2013

Ringblommesalva och aluminium

Anonym kommenterade om Spar tvättmedlet var miljömärkt. Vilket det tyvärr inte är. Det är fosfatfritt och det är ju alltid något eftersom det är fosfat som orsakar övergödning i sjöar och vattendrag.
För flera år sedan fick jag en bukett ringblommor av ena grannen. Jag gjorde ringblommeolja av den.
Av ringblommeoljan har jag gjort ringblommesalva flera gånger och nu var det dags igen. Jag tänkte börja använda den mer än vad jag gjort tidigare. Dels för att det är en massa konstiga ämnen i produkter man köper, dels för att spara pengar. Jag tänkte använda den som lypsyl, handkräm och ansiktskräm. Hittills har den använts mest som eksemsalva.
Under armarna använder jag deodorant men nu har jag börjat använda min deosten igen. Det är också av två anledningar. Ett är för att spara pengar. Jag har haft min deosten i över 10 år nu, fast jag använder den inte regelbundet utan brukar falla tillbaka på deodoranterna igen. Men den fungerar faktiskt. Ingen svettlukt. Två är för att deoderanter innehåller oftast aluminium och det kan orsaka bröstcancer. Min mormor fick alzheimer och då när hon hade det trodde forskarna att det kunde bero på aluminium i kastruller. Sen finns det en tredje anledning med. När deodoranten är slut måste förpackningen slängas i återvinningen. När deostenen är slut måste den inte slängas någonstans eftersom den är helt borta då.
Jag strävar efter att bli självförsörjande i det lilla. Så gott det nu går boendes i ett villaområde. Hittills är det saft, äppelmos, gele, granskottsirap (värdens bästa hostmedicin) och chili som vi är självförsörjande på. Jag hoppas komma igång med mustningen ordentligt i sommar. När jag sen kompletterar med svart vinbärsdricka kommer vi nästan bli självförsörjande på juice också. För att fortsätta vara självförsörjande på chili har jag planterat chili idag. Jag har sparat frön från frukter vi ätit och torkat så inga fröer köptes heller.
Maken tog bilen till jobbet idag och åkte till Willys och handlade den vanliga månadshandlingen direkt efter jobbet. 886 kronor gick det på. =) Det är då mat som ska räcka i 10 dagar + lite påskmat.
Jag "tvingade" honom att "köpa" lite gratissaker. Vi har massor med kuponger på kylskåpet. Jag kan inte handla alltså måste maken köpa dom. Men han tycker det är för mycket besvär och vill hellre jobba ihop pengarna för att köpa saken. Besväret är inte mycket alls. Bara att gå till den bemannade scanningkassan och visa upp kupongerna.
På posten kom det två födelsedagskort från S. Tack älskling. Jag älskar dig och saknar dig med.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tänk bara på att ringblommeoljan liksom alla andra oljor härsknar med tiden. Gör hellre en liten sats olja varje sommar än en stor sats som inte tar slut förrän efter många år.
Gunny Bogren

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...