måndag 4 mars 2013

Miljö och simple living

Jag försöker att dra ner på våra utgifter för att kunna uppnå min dröm om att bli hemmamamma på heltid igen. Helt enkelt leva enklare. Drömmen och målet (som nu också maken är med på) är att vi ska klara oss på en heltidslön. Om vi då väljer att jobba 50 % var eller om bara maken jobbar beror på. Jobbet maken har idag kräver att han jobbar 100 %. Ibland hinner han inte ens med allt han ska göra på sina 100 % utan får jobba en del hemma också. Drömmen och målet efter det är att vi ska klara oss på mindre än en heltidslön. Så att maken också kan sluta jobba helt om han vill. Det kräver dock att vi inte bara betalar av huslånen, blir nästan självförsörjande på el och sänker alla utgifter utan också att vi investerar lite pengar på något vis som då växer. Om ni har läst Your money or your life vet ni vad jag pratar om. Någon sorts inkomst måste man ju ha även om man bor gratis i ett tält i skogen. Till mat, mediciner och annat som man inte kan odla själv eller byta till sig. Vi som helst (i alla fall just nu) vill bo kvar i villa i byn måste betala sophämtning, villaskatt och försäkringar bland annat. Eller om vi väljer att jobba med något som vi vill, när vi vill för att tjäna en extraslant. Maken drömmer om att köra lastbil och jag vill ju gärna ha mina kurser i simple living igen.
Inom vissa områden går miljö och spara pengar hand i hand. I vissa fall inte. Det blir alltså lite miljövänliga saker som vi kommer att få avstå ifrån. Medan vissa kommer att bli ännu mer miljövänliga. Jag och L kommer att gå till och från skolan så ofta vi kan. När våren kommer kan hon cykla själv. Det sparar pengar och miljön. I och med att jag kommer att baka praktiskt taget allt vårat bröd själv sparar det pengar och miljön. Genom att bojkotta färdigmat sparar det pengar och miljön. Genom att laga och göra om våra saker och kläder sparar det pengar och miljön. Genom att handla det mesta begagnat likaså. Finns massor med fler exempel.
Nu till några saker som vi tyvärr måste dra ner på. Jag och L är isbjörnsfaddrar det kommer vi kanske sluta med. Jag är med i rädda barnen. Jag skänker en slant varje år till en del organisationer. Allt som allt går detta på kanske runt 1000 lappen på ett år. Det blir ungefär 80 kronor/månad. 80 kronor är inte så mycket men om man räknar mjölklitrar (vilket man ofta gör när man försöker spara pengar) så motsvarar det 8 liter mjölk. Det här får vara kvar tills vidare.
Marika undrade över våran matkostnad. Vi köper viss mat ekologisk fast vi har så låg maträkning. (2500 kronor i februari) Bananer och kaffe till exempel. Kött köper vi från närproducerade glada djur. En fläsklåda eller två/ år brukar det bli. Om man slår ut det över hela året blir det runt 200 kronor/månad. Det går åt en hel kyckling för oss 5 (just nu 4). Falukorv går åt en hel ring beroende på vad jag gör av den. Skär jag den i skivor och steker räcker den till oss + att det blir matlådor. Gör jag den i ugnen eller som korvstroganoff så går hela ringen åt. När vi äter kött tex fläskkotlett gör jag en var, om någon vill ha en andra portion finns det alltid extra av tillbehören tex potatis och grönsaker. L och jag brukar dela på en kotlett så det finns en extra men den gör vi oftast matlåda av.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...