tisdag 12 mars 2013

Blir inte alltid som man tänkt

Tyvärr lutar det åt att det blir det vanliga banklånet och inte JAKlånet. Vi försöker ju sänka våra månadsutgifter eftersom vi inte vet hur det blir med mitt jobb efter min sjukskrivning är slut. Mitt jobb har gett bort min kvällstjänst till någon annan så när jag börjar jobba igen får jag jobba dagtid, vilket inte går med tanke på barnomsorg (vi har ingen idag, jobbar både två dagar måste vi skaffa det) och att utgifterna kommer att öka med två dagjobbande föräldrar. Om jag inte får en annan kvällstjänst eller kan få tillbaka min så ska jag troligtvis säga upp mig och börja jobba på timmar. Om timjobben då inte kommer in så dom täcker utgifterna så måste utgifterna sänkas. Idag måste jag bidra med ungefär 8000 kronor i lön (barnbidraget inte medräknat) för att det ska gå ihop sig. Jag får ut ungefär 800 - 1000 kronor/kväll beroende på när den börjar och om det är vardag eller helg. Det gör att jag måste jobba minst 8 - 10 kvällar/månad. Målet är att sänka utgifterna med hela min lön så att den inte behövs längre. Om jag väljer att jobba extra så blir det bonuspengar.
Jag letar spartips överallt. Maken har blivit med i en fiskeklubb. Det är bra för det kan ge gratis fisk. Om han får upp någon vill säga eftersom medlemskapet kostade en del. Vi har en braskamin som jag eldar rätt bra i när det är kallt. Jag och maken brukar önska oss ved i julklapp för att slippa den utgiften. En bok om ved är lånad på biblioteket, jag tänkte maken skulle läsa den. =) I dagens tidning var det en som gav bort "ved". Man skulle åka dit och hugga ner två träd och så fick man dom som betalning. Jag har sett flera såna annonser förut och försökt få maken att åka på det, men han har alltid så mycket att göra tyvärr.
Själv håller jag på och läser Stefans lilla gröna. Tyvärr har vi en yttepytteliten trädgård så självförsörjande på grönsaker blir vi nog inte. Men vi har tryckt in rätt mycket fruktträd och bärbuskar. Tove sa en gång att vi hade compact living i trädgården för allt vi lyckats trycka in. =) Äppelträdet ger äpplen som räcker till massor med mos. Måste försöka musta mer bara. Blev nästan ingen must förra året. Mustapparaten har vi byggt av en gammal saftmaja och en domkraft. Plommonträdet gav massor med plommon som vi både åt och gjorde saft av. 3 röda vinbärsbuskar och 1 krusbärsbuske ger också massor med saft och gele. Massor av dom bären ligger i frysen och väntar på att bli saftade. Svarta vinbär har vi två rätt nyplanterade buskar så dom gav inte mycket bär. Istället för staket har vi hallonhäck och det gav en del hallon. Den är också rätt nyplanterad. Hasselbuske och fläderbuske planterade jag förra året. I lekstugan vill jag och L ha höns någon gång. I den enda rabatten som finns brukar jag plantera tomater, paprika och chili. Sen har vi en sålåda som jag brukar plantera gurkor i. I ballkonglådorna under sovrumsfönstrena och på altanen odlar vi sallad. I krukor vid entrén växer det smultron. Det var hela våran trädgård. Väldigt mycket på väldigt liten yta alltså.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jobba 8-10 kvällar i mån borde du väl fixa?? Det är ju ingenting!

Marika på Odlingspyssel sa...

Något som också är att tänka på är att om din kommun är som de flesta andra kommuner så erbjuds inte omsorg av mellanstadiebarn annat än undantagsvis. Dvs, om det finns särskilda skäl kan barnet gå kvar ett år extra på fritids, men annars finns endast öppna fritidsklubbar då barnen anses vara så stora att de kan klara sig själva på eftermiddagarna mellan ca 14-17. Så efter vårterminen skulle ni inte ha fritidsavgift att betala i alla fall med andra ord.

Anonym sa...

Varför åker du inte själv och tar ner dom där träden om maken din jobbar medan din situation är mer osäker?

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...