måndag 11 februari 2013

Man tager vad man haver

Marika undrade hur mycket ekologiskt vi köper med tanke på våran väldigt låga utgift för mat. Bananer och kaffe köper jag alltid ekologiskt. Ägg ibland. Just nu får vi ägg av en bytarkompis till mig och dom är både ekologiska och närproducerade. =) Margit kommenterade att saken vi byter äggen mot är köpta så dom inte blir helt gratis i slutändan. Det är sant förstås. Just nu ger jag henne böcker som jag haft for ever eller köpt för 5 kronor styck på kyrkans loppis. Det är deckare och annan skönlitteratur som jag inte behöver äga utan kan låna på biblioteket om jag känner för att läsa dom. Kött köper vi ungefär 2 - 3 gånger/år i en butik som säljer kött från närproducerade, glada djur. Om dom är ekologiska också vet jag inte. Då räknas inte färsen för den köper vi i den vanliga mataffären. Försöker köpa den svenska. Mjölk och fil ekologiskt ibland och ibland inte. Det beror på hur mycket annat som är slut och måste köpas.
Igår kokade jag dubbel sats ris till kycklingen mot vad som brukar gå åt. Det som blev över la jag i matlådor.
Idag gjorde jag hemgjord chili. Jag använder kidneybönor som jag kokar stor sats i tryckkokaren och sen fryser i småpåsar istället för kidneybönor på burk. Sen använder jag hemodlad chili iställt för grönpeppar som det står i receptet. Chilin blir för stark för mig och L men killarna gillar den och den håller sig bra i matlådor.

När L kom hem från skolan och kände lukten av chili blev hon extra hungrig så vi gjorde korv men bröd till mellis. Korvbröden var slut men vi tog rostbröd och vek istället. Rostbröd är för övrigt det enda brödet vi köper. Så nu får det bli en beräkning till. Korvbröd kostar 21,90 för 16 stycken det blir 1,37/korvbröd. Rostbröd kostar 13,90 och innehåller ungefär 32 stycken det blir 43 öre/bröd. Hamburgerbröd har jag bakat flera gånger. Senast var för ett tag sedan och numera ska vi bara köra hembakt. Korvbröd har jag bakat en gång och det var när M och S var små. Jag fick dom aldrig riktigt bra så det var ingen som gillade dom. Vad det kostar att baka egna korvbröd vet jag inte så det billigaste kanske blir att ha rostbröden som korvbröd i fortsättningen också.
En bytarkompis till mig är ensamstående med en son. Jag har rotat reda på lite kläder som jag sparat efter S som jag tänkte ge till henne. Kläderna låg i en massa överfulla kassar och på kartongerna. Jag passade även på att städa lite medans jag kollade igenom kläderna. Så nu ligger kläderna i två tomma kartonger som jag hittade. Sen vände jag på kartongerna som stod mitt i gången så dom står efter väggen så nu blev det mer plast att gå på när man ska till matkällaren.
Ikväll kommer en energisnubbe hit och ska prata energi och el med oss. Hur vi bäst ska värma huset och vilket värmesystem som passar oss och liknande. Han är inte någon försäljare så han kommer inte att prata för sitt system utan vad som passar oss. Fortsättning kommer imorgon.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller på med en Prisbok. Idén hade jag tidigare, namnet "snodde" jag från dig. :-D Skrev om det och länkade till dig i bloggen för några dagar sen.

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...