Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 12 februari 2013

Elsnubben

Det skulle som sagt var komma en elsnubbe till oss igår. Vilket det gjorde. Han stannade ända till halv 8 så det blev snabb matlagning igår kväll. Gårdagens raggmunk blir kvällens mat och kvällens stuvade makaroner och korv blev gårdagskvällens mat. Jag kokade dubbel sats stuvade makaroner mot vad jag brukar och gjorde 4 matlådor av resten tillsammans med köttbullar.
Elsnubben var det ja. Våran elpanna är från artonhundra fryser kallt och går på övertid. Så det var den vi siktade in oss på igår kväll. Vi har en värmepump och elpannan och värmepumpen måste jobba tillsammans. Så han skulle prata med sina servicetekniker och återkomma. Värmepumpen står på garagtetaket vilket inte är en sån bra placeringen. Vi har redan tänkt att flytta på den för fåglarna äter upp rörisoleringen hela tiden. Ny rörisolering kostar + att när den inte sitter på så läcker värme ut från rören. Vilket det gör ändå fast man har isolering. Så ju kortare rör ju mindre värme försvinner på vägen. Sen ska en värmepump stå mot en vägg annars blåser det rakt igenom den och en del av värmen kan försvinna. Våran står på ett tak utan vägg. Han beräknade också att vi gör av med 75 kilowatt el/år och kvadratmeter. Ett nybyggt hus gör av med ungefär 50 kilowatt. Gamla hus av våran sort brukar ligga på ungefär 100 kilowatt så vi fick beröm för vi låg så lågt. Men ska alltså få det ännu lägre. =) Även det bästa sättet att flytta pumpen skulle han diskutera med sin servicetekniker. Elpannan skulle kosta runt 59.000 kronor efter rot avdraget, med installationen. Vilket var en del under det vi trodde. =) Sen tillkommer flytten av värmepumpen. Han tyckte inte vi skulle skaffa solpaneler för det gav bara varmvattnet. Men elpannan vi valde kan man koppla solpaneler till om man vill och det kommer vi att göra ändå. Vi ska inte bara ha solpaneler till varmvattnet utan till värmen också. Den nya elpannan innehåller dessutom redan en varmvattenberedare och en ackumulatortank vilket gör att det inte behöver köpas extra när solpanelerna ska köpas. Varmvattenberedare har vi redan en som sitter bredvid pannan så förtjänsten där är att vattnet inte behöver gå till en separat enhet så elen kommer bli lägre.Vi kommer att tjäna ungefär 10% lägre elkostnad på byte av elpanna. Förhoppningsvis blir det mer eftersom våran elpanna är så gammal. Nu håller vi alla tummar och tår att elpannan håller tills i vår för det är först då värmepumpen kan flyttas och bytet kommer att ske.
Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg. Presenter är köpta sen länge. Korten är också gjorda sedan länge och ska bara postas. Nu sitter pyntet uppe också. =)
Allt är hemgjort fast inget nytt är gjort i år. Däremot slängde jag 2 gipshjärtan som gått sönder och la 4 pappershjärtan i återvinningen.
Idag är det semeldagen så självklart har vi ätit semlor. Hemgjorda vad annars. =)

1 kommentar:

PJAK sa...

Jag firade med köpt semla. Fast å andra sidan äter jag bara en per säsong oftast. Och är det köpr måste de komma från bageriet jag besökte igår medan jag väntade på min bil. Som inte kostade en spänn fast den var på verkstad i 4 timmar :)