Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

torsdag 28 februari 2013

Att köpa eller inte köpa det är frågan

Jag har köpstopp. För att sporra mig själv till att inte köpa saker som jag inte får (jag får köpa mat, presenter, kläder till L, hygien bland annat) så skriver jag en månadssummering med kostnaderna för det jag egentligen inte fick köpa. Kommer imorgon. Det är för att se hur mycket jag handlar för som jag kunnat lagt på att betala av ett lån eller annat med. Mitt köpstoppstänk är fortfarande inte automatiskt så ibland köper jag saker utan att tänka efter före. Jag går inte i affärer eftersom jag är sjukskriven och inte kan gå ut så mycket som jag skulle önska så det är inte att jag tar något automatiskt från en hylla. Det är via datorn jag köper sakerna. Ett exempel. Häromdagen var jag inne på en blogg som förde mig vidare till Alternativ.nu en sida som jag gillar men inte varit inne på på länge. Förut prenumererade jag på deras tidning Åter och köpte på mig alla nummer som jag inte hade. Drömmen om landet och att bli självförsörjande. Men samtidigt för att jaga nya spartips. Jag slutade med prenumerationen när jag inte tyckte den innehöll så mycket tips för mig i staden. Jag slängde då alla mina gamla nummer i återvinningen. Det ångrar jag idag. Nu när jag jagar alla möjliga och omöjliga spartips igen. Jag hittade 4 nummer som jag ville ha som kunde innehålla potentiella spartips och jag klickade hem dom. Utan att tänka. 120 kronor. Nu innehöll tidningarna en del tips så jag sparar säkert in dom 120 kronorna (lite julklapps och presenttips, lite mat bland annat) men jag fick ju inte köpa dom! Men om dom gör så att jag sparar in 120 kronor + ännu mer så lönade det ju sig. En av matsakerna kommer vi att spara 5  kronor/förpackning x 9 som är antalet förpackningar som går åt på en månad) = 45 kronor/månad = 540 kronor/år. Fortsättning följer när jag vet om det fungerade tillfredsställande.
L:s kalas närmar sig med stormsteg. Med alla temakalas som är i bowlinghallar, simhallar, sporthallar och lekland bland annat så måste ett vanligt hemmakalas ha samma wow faktor. Fast till mycket mindre kostnad.  Vi ska som sagt var ha filmkalas. Om det blir vanlig dvd eller gammal smalfilm vet vi inte än. Godispåsar ska dom få (köpta för 4,95 kronor/styck) men hur? Fiskdamm är dom för stora för. Skattjakt börjar dom bli för stora för. Så jag handlade igen. En candy grabber godismaskin för 269 kronor med frakt. Fanns för 239 kronor på teknikmagasinet inne i stora staden så vi förlorade 30 kronor. Den kom igår (hämtad idag) och L tyckte den var superkul och var jättestolt för det är inte alla som har en egen godismaskin. =) Den är så liten att påsarna inte går i så vi ska köpa kolor som ska vara symboliska och kan bytas mot påsen. Eller om dom får både kola och påse. Eller om vi öppnar påsarna och häller i. Men då får alla inte lika mycket godis för det beror på hur duktig man är bakom spakarna. Maskinen kommer vi att kunna ha på flera kalas så det var ett bra köp. Men ytterligare en sak som jag egentligen inte fick köpa. Men som i alla fall tidningarnas och symaskinens fall (godismaskinen ger en hög wowfaktor hemma så vi inte behöver ha ett bortakalas för minst 100 kronor/barn = över 1000 lappen) så kommer jag att tjäna in vad dom kostade. Men jag har ju köpstopp. Ska jag få köpa saker som ger bättre ekonomi så dom också ska räknas som får köpa saker? Om jag då köper en bok och så visar det sig att jag inte kommer att tjäna in bokens pris så ska den räknas som onödig? Har hänt ett par gånger, att jag köpt en bok med spartips och redan kunnat alla. Alla böcker (som var det exemplet jag hade nu) går inte att låna via biblioteket. Om maken hade betalat godismaskinen hade det varit okey av mig att köpa den då?
Idag har maken varit och handlat den vanliga mathandlingen på ICA. 658,02  kronor kostade ICA och det är då mat som ska räcka 10 dagar. 2464,70 kronor har all mat i familjen P gått på i februari. Ytterligare ett bevis för att spartips fungerar och är ett starkt verktyg.Han var även på IKEA. Eftersom det var han som handlade på IKEA är det okey då? Även fast jag ville ha en av sakerna? Vi har fått en ful ovana att äta kvällsmaten framför TV:n i vardagsrummet. Där ligger en duk och varje kväll spiller minst en person på duken. Inga namn. Så jag får tvätta duken rätt ofta. Så jag bad maken köpa 8 tabletter på IKEA. 19 kronor för 4 stycken. Ytterligare en sak som vi kommer att tjäna in eftersom jag inte behöver tvätta duken så ofta. I och för sig tvättar jag den tillsammans med övrig tvätt så ingen extra tvättkostnad tillkommer men varje gång man tvättar blir det slitage på tyget så i det långa loppet måste jag köpa en ny duk. Väldigt långsökt men ändå. Bilden har jag lånat från IKEA. M åker bil till jobbet varje dag och maken brukar få åka med honom dom dagarna dom börjar samtidigt. Idag var en sån dag. Med skillnaden att maken lämnade av M och tog M:s bil till jobbet för att åka till ICA och Ikea efter jobbet för att spara bensinen mellan stora staden och hem. Efter handlingen hämtade han M som slutade senare.
Jag har också samordnat ärenden. Återvinningen, hämtning av paket på Coop (där jag även gick in och handlade gratis smör sms kupong som ICA inte tar och köpte 2 presenter till ett kalas L ska på, tvillingar) och hämtning av nytt sjukintyg på vårdcentralen. Kaffet kom på posten.
På Coop sålde dom barnchampanje flaskor för halva priset. Dom gick ut januari 2014 så jag köpte två flaskor. En till bröllopsdagen och en till nyår. För att vara ekonomisk måste man vara förutseende.

2 kommentarer:

Linn sa...

Jag är grymt imponerad av hur du lyckas klara er matbudget på så lite pengar. Har du några tips att dela med dig av? Vad brukar du göra för mat?

Sen undrar jag också var du hittar alla dessa gratis-saker som du får, som kaffet t ex.

Sandra sa...

Behövs det verkligen något extra på hemmakalas? Eftersom att det gått inflation i "happening"kalas så tycker jag att barnen uppskattar att få komma hem till varandra och se deras leksaker. Vi har också haft ett filmkalas men på vanliga TV:n och med vanliga popcorn. En gång hade äldsta killen bowlingkalas men då åkte vi bara och bowlade sedan tog vi med barnen hem på fika. Det gick på ca 400 kronor. Man behöver ju inte köpa kalaspaket. I övrigt har vi bara haft hederliga kalas, numera herrmiddagar för de stora killarna med tacos. Hoppas att kalaset blir lyckat.

Sandra
www.sparsamhet.nu