Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

söndag 10 februari 2013

Allt blev kvar och färdig

Allt godiset som maken köpte igår blev kvar. Nästan i alla fall. jag tror vi åt 10 bitar sammanlagt. Vi var proppmätta efter M:s tre rätters middag. Så nu har vi lagt godiset i en påse och ska äta det nästa vecka istället. Låter vi det stå kvar framme går man och småäter hela tiden och det finns inget kvar till myset.
Förrätt var sparris och baconsoppa. Det var jättegott och jag kommer nog att laga den på soppdagar framöver.
Varmrätt var potatiskroketter, fläskkarre och bernaisås. Jag som inte är så förtjust i helt kött tyckte det smakade så där. Blev massor av potatis och sås över som vi gjorde 2 matlådor av tillsammans med skivad kassler som vi hade i frysen.
Efterrätt var varm banan med choklad och glass. Också jättegott. =)
Maken har samordnat ärenden idag med. När han böt lamporna på bilen (han böt båda fast bara en pajjat, har en gått går den andra snart efter) mätte han batteriet. Bilen är lite svårstartad ibland. Batterinivån var alldeles för låg så idag åkte han och köpte batterivätska för att se om det beror på det. Annars blir det till att köpa ett nytt bilbatteri vilket jag hoppas vi slipper. Ett nytt bilbatteri kostar nästan 2000 kronor. =( Sen åkte han och köpte S sista 3 presenter så alla presenter som S ska få när hon fyller i oktober är färdiga. =) Jag har en känsla av att hon kommer att bli supernöjd. =) Vi sparade en rejäl slant också så jag är också nöjd.
Idag fortsätter jag med mina kostnadsberäkningar. Jag kokar all våran saft själv och det är det jag ska räkna på idag. I normala fall har jag äpplen, plommon och bär som jag odlar själv och kokar på så då kostar frukten inget extra. Idag gjorde jag apelsinsaft. Apelsinerna var köpta på extrapris för 59,21. Socker använde jag 1,5 paket. Vi köpte 6 paket för 102 kronor så det blir 17 kronor/paket alltså 25,50 för sockret. Sen använde jag vatten men det kostar inte många ören så det räknar jag inte alls. 2 msk citronsyra kostar ungefär 5 kronor. Det blir 59,21 + 25,50 + 5 = 89,71. Då blev det 7 liter saft. 1,5 liter apelsinsaft att köpa kostar 24,90. Det blir 16,60/liter. Min hemgjorda apelsinsaft kostar 12,81/liter. Så även om jag köpte apelsinerna blev saften billigare. Då när jag använder mina hemodlade frukter och bär så kostar saften bara socker och natriumbensoat. Det lönar sig alltså rätt mycket att koka egen saft. I alla fall om man som oss dricker rätt mycket saft. Vi dricker saft som mys ibland, L dricker nästan alltid saft till mellis. Ibland blandar vi saften med kolsyrat vatten från soda streamen för att få lite extra lyx.
Vilket för mig till kostnadsberäkning nummer två om det lönar sig med sodastream drycker. Om vi tar cola som exempel. En cola essens kostar 3,99/liter färdig dryck. Sen ska bubblorna till. En kolsyrepatron kostar runt 100 kronor om man lämnar sin gamla patron i pant. En ny kostar runt 200 kronor. Den räcker till 50 liter vatten. Så 2 kronor + 3,99 = 5,99. Om colan kostar mindre än 5,99/liter så lönar det sig inte att göra egen cola i sodastreamen. Om man bara gör kolsyrat vatten kostar det 2 kronor/liter så det lönar sig nästan alltid.

1 kommentar:

Marika på Odlingspyssel sa...

Ja du, tycker att ni äter så billigt och ändå så får ni liksom med allt. Var och VECKOhandlade idag. Nu handlar vi ju saker som inte ni handlar (blöjor och ersättning) som kostar sisådär 200 kr/veckan för bebisen. Men ändå så springer kvittot iväg till 1000 kr för en vecka.

Hur mycket ekologiskt handlar du/ ni? Vi köper ju det mesta som går att köpa ekologiskt, med undantag från när typ ekomorötterna är från Danmark men de svenska är oekologiska. En ekofalukorv kostar ju ungefär 4 gånger så mycket som en vanlig falukorv, men en liten som delammas så vill jag ju inte pumpa henne full med gift i onödan.

Snart blir det tygblöjor, sitter och försöker räkna på om det är biologiskt försvarbart med all tvätt som blir mot det sopberg som blir nu.