Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

söndag 20 januari 2013

Tankar om pengar igen

Jag kan nog alla spartips som finns. Vissa helt värdelösa kommer inte göra om tips och vissa världens bästa kommer följa mig genom hela livet tips. Vi har en maträkning på ungefär 2500 - 3000 kronor/månad för mat för 4 vuxna och 1 barn. Även om M och S är mina barn får man nog räkna dom som vuxna när dom är 18 och 20 år. 1 kanin och 2 hamstrar får också sitt grönfoder i dom pengarna. Dom stora utgifterna kan man inte göra så mycket åt när man väl har gjort dom. Huslån kan skrivas om så räntan blir lägre men inte hur många gånger som helst. Försäkringar likaså. Det är dom små utgifterna som jag fokuserar på nu. Dom stora är gjorda för länge sedan. När det ringer försäkringsmäklare till oss kan dom aldrig sänka våra försäkringar mer för vi har redan förhandlat oss till lägsta summan. Samma sak med huslån, tvavgifter och telefon abonnemang. Det vi skulle kunna minska på är makens mobil abonnemang. Han har en fast avgift som skulle kunna göras om till kontantkort. Den lokala tidningen har vi men vi funderar på att säga upp den. Slöseri med papper och pengar. Jag ville ha kvar den för att kunna sätta in gratis sälj och köp annonser men det gör jag nästan aldrig längre. Dom få gångerna jag gör det kan jag göra för tidningens kostnad x flera.
Jag såg på Lyxfällan häromdagen och började fundera som jag alltid gör. Det är enkelt för dom att säga att dom och dom pengarna ska ni leva på. Men hur låga kostnader som helst kan man inte leva på så summan dom säger måste vara rimlig. Sen går det alltid på ett ut med inkomsterna. Lär Lyxfällan deltagarna hur dom ska leva på budgeten eller säger dom bara en summa och sen är det upp till familjen att klara sig själva?
Vi har utgifter på ungefär 27.000 kronor/månad. Då är allt med, både fasta och rörliga utgifter. När den summan är nere i 19.000 kronor kan jag bli hemma på heltid igen och bara jobba på timmar om jag vill. 8000 låter mycket. 3500 kronor av dom är JAK lån varav 2500 är färdigbetalda i juni. Nästan 13.000 är rörliga utgifter. Mat, bensin och extraräkningar. Maten går som sagt var på ungefär på 3000 kronor/månad. Vissa månader mer och vissa mindre. Så 10.000 kronor är bensin och övriga utgifter. Bilen har varit sönder massor så ett par tusen varje månad går till reparationer av den. Vi har inte ens hunnit betala av den ena reparationen innan nästa sak går sönder. Vi böt bil för att slippa laga bil men fick en som behövdes lagas mer. Maken vill nu byta bil igen men jag känner att nästan allt som kan gå sönder på en bil redan har gått sönder och är utbytt så då kanske vi får börja om igen. Semestern på Öland är också med i dom pengarna. Alla julklappar och födelsedagspresenter är också medräknade då. Kläder med. Läkarbesök och tandläkarbesök och alla mina mediciner är också med. Men 10.000 var en hög summa så det finns utrymme att spara på. Jag har redan dragit igång.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, ville bara ge det ett tips om en hemsida som heter www.sparsamhet.nu, det stod om den i vår dagstidning. Den handlar om en kvinna o hennes spartips. Säkert många du har läst/sett innan men kanske hittar du något.

Jag gillar också spartips, ekonomi mm. Såg att du skulle gå en distanskurs hos JAK, låter intressant. Lycka till!

Camilla