tisdag 30 oktober 2012

Recept - långpannebröd och pumpamarmelad

Långpannebröd

Ett bröd som inte kräver någon jäsning eller knådning. L:s och farfars favorítbröd. Farfar gillar det så pass mycket att han har fått kuponger på det i julklapp dom senaste jularna. En kupong i månaden = en brödpåse i månaden.
1 liter filmjölk
1 liter rågsikt
5 dl grahamsmjöl
2 dl sirap
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
Rör ihop alla ingredienser. Smörj och mjöla en långpanna. Bred ut smeten, som är väldigt kladdig i långpannan. Grädda i 100 grader i 45 minuter. Öka värmen till 150 grader och grädda 30 minuter till. Dela i lagom stora bitar när det har svalnat. Jag brukar göra som Kajsa Warg och taga vad jag hava. Ibland har jag bara tagit 5 dl filmjölk och 5 dl mjölk. Ibland använder jag sirap, ibland socker och ibland honung. Det beror på vad jag har hemma.

Pumpamarmelad

1 kg pumpakött (kärnfritt)
skal av 3 apelsiner
6 1/2 dl strösocker
Skär pumpaköttet i bitar.
Skölj apelsinerna väl i ljummet vatten. Skär tunna skivor av skalet och strimla det fint. Lägg pumpa, apelsinskal och socker i en kastrull. Låt stå svalt ett dygn.
Koka pumpablandningen på svag värme i 45-60 minuter utan lock. Mixa till pure. Fördela i rena glasburkar.
Jag hade i 1,5 krm natriumbensoat för att kunna förvara den ett tag.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...