måndag 29 oktober 2012

Kurstillfälle 3 - mat

Dags för kurstillfäller 3 i medveten konsumtionskursen. Denna gång är det maten som gäller. Säsongsgrönsaker. Smakar mycket bättre, ger mindre energiutsläpp och är oftast billigare. Om det är julafton varje dag längtar man inte dit och det blir inget speciellt. Samma sak med maten. Äter man semlor varje dag blir det inget speciellt. Eller apelsiner eller i det här fallet paprikor. I Sverige köper vi mer än 100 miljoner paprikor från Holland varje år. I dag äter vi totalt sett fyra gånger så mycket än vad vi gjorde 1980. Men produktionen kräver extremt mycket fossil energi och står för stora utsläpp. Nästan 40 gånger mer energi pumpas in i paprikan än vad vi får ut när vi äter den. Trots det stöttas industrin av hundratals miljoner kronor i EU-subventioner. Växthusen är 10 000 kvadratmeter stora. Som i de flesta andra holländska växthus odlas paprikorna inte i jord utan i fiberull av liknande typ som vi isolerar hus med. Plastslangar nedstuckna i ullen förser plantorna med exakt rätt mängd konstgödsel och vatten. I taket lampor. Lamporna gör att paprikorna mognar snabbare. För samma energimängd som går åt till att odla ett kilo paprika kan man odla och skörda 85 kilo potatis. Den holländska växthusindustrin släpper ut lika mycket kolidioxid som en miljon svenskar gör på ett år.
Så vill man äta paprikor ska man helst bara göra det när det finns svenska. Eller om man vill ha paprikor året runt dra ner sin konsumtion till hälften. Jag är barnsligt förtjust i ananas. Jag nappar nästan alltid på erbjudandena som finns ofta i affären: köp 2 betala för en eller 9 kronor/styck.
Men efter att ha sett den här videon är jag inte lika förtjust i ananas längre. Ananas är fulla med gifter. Gifter som dödar all fisk i närheten av plantagerna. Gifter som man får i sig när man äter ananas. Gifter som dom som jobbar på plantagerna får i sig.  Det är därför jag aldrig köper russin och bara köper ekologiska bananer och vindruvor, dom oekologiska pumpas också fulla med gifter. Dags att leta reda på ekologisk ananas. Arbetarna är underbetalda och kan knappt försörja sina familjer. Dom tvingas till att jobba långa dagar.
Fisk är nästa område. Haven börjar bli utfiskade. Viss fisk börjar bli utrotad och ska inte ätas. Vi äter gärna musslor som är bra att äta. Musslor renar haven och ju mer man äter ju mer nya blir det. Maken försöker fiska så vi blir självförsörjande på fisk. Det går inte så bra. Här kan man läsa vilken fisk man ska äta och vilken man helst inte ska äta.
Jag älskar jätteräkor men äter dom inte längre.Jätteräkor gör så att stora mangrove skogar skövlas. Det visste jag. Men att dom pumpas fulla med antibiotika och doppas i giftiga kemilkaier det visste jag inte. =(
Kött är sista delen i matavsnittet. Vi äter kött. Men vi äter vegetariskt minst en gång i veckan. Om man räknar pannkakor som vegetariskt så blir det fler gånger. Jag köper oftast köttet från en affär som säljer kött från närproducerade glada djur. Jag köper nästan aldrig extrapriskött längre.                  

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...