torsdag 18 oktober 2012

Fairtrade fika och medveten konsumtion

Jag gick med i Naturskyddsföreningen mest för att jag ville bli medlem i Medveten konsumtion och sen också bli med i deras distanskurs om medveten konsumtion. Idag fick jag ett tackbrev från Naturskyddsföreningen där dom tackade för att jag blivit medlem.
Det var med dekaler med Nej tack till reklam och en del annat. Nej tack till reklam skylt har jag redan. Men dom andra var rätt roliga. Fast tackbrevet kom i ett fönsterkuvert och det gillar jag inte.
Fönsterkuvert går inte att återvinna. Jag brukar elda dom för att det inte ska bli så mycket sopor. Men även saker man eldar ger sopor.
L:s klass var i skogen idag tillsammans med 4:an. I 4:an går L:s kompis. Det blev lite konstigt imorse. Först råkade jag hålla ut juicen inne i kylskåpet. Sen blev det strömavbrott lagom tills vi skulle göra oss iordning. Så vi fick lysa med ficklampan inne på toan. Det gjorde att jag helt glömde bort att det var skogsdag och matsäck. Men L hade fått kladdkaka av sin kompis. =) L:s kompis hade även plockat trattisar som hon gav till oss. =)
Strömavbrottet imorse fick mig att fundera lite. Jag såg att det var svart i hela området så jag visste att det inte var någon säkring som gått hos bara oss. För ett tag sedan exploderade en panna hos värmeverket inne i stora staden. Det gjorde att varmvatten och el försvann för ett tag. Inte hos oss. Var det något sånt som hänt igen? Jag har en radio som går på solceller så jag hade på den men dom sa inget om det. Men om det händer något och dom sänder den där signalen att man ska gå inomhus och lyssna på radion hur går det om det är strömavbrott? Värmen försvinner ju också om man har elvärme. Vi har en braskamin så vi klarar oss ett tag. Även fast jag märkte att vi skulle behöva skaffa lite fler ficklampor. Varmvattnet är det värre med. Solpanelerna som vi troligtvis ska skaffa till sommaren då två av Jaklånen är betalda och vi får 50.000 kronor i handen skulle lösa det. Ungefär 2 timmar var vi utan ström.
Idag har det varit Fairtrade fika challenge och jag har anmält en fikapaus i år igen. Hon som skulle komma och fika hade sjuka barn. Men det gjorde inte så mycket. Hon är hemförsäljare och vill bara komma och fika när hon vill sälja saker. Så det blev bara jag och L. L:s kompis var på utvecklingssamtal i 45 minuter och kom tillbaka sen. Men för att få ihop lite fler folk så tänkte jag fairtrade fika med maken och M ikväll.
Jag förklarade för L var fairtrade var och hon tyckte det var konstigt att folk har gift i maten, att barn måste jobba och att dom som jobbar knappt fick betalt. Vad är det för nolla som har gift i maten? undrade hon. Och det kan man ju fråga sig. Vi hade Änglamarks Fairtrade kravmärkta kaffe. Fairtrade bananer. Ben and Jerry cockie dough glass. L drack hemgjord saft.
L:s urvuxna vinterkläder är utlagda på bytarsidan och några har redan visat intresse. =) Jag har även slängt ut en efterlysning på fodrade gummistövlar till L. Ingen av mina barn har haft fodrade gummistövlar. Antingen har dom haft vanliga gummistövlar med raggsockor i eller vanliga vinterstövlar.

2 kommentarer:

PJAK sa...

Jag har små värmeljus och tändstickor lite här och var. Funkar lika bra som ficklampor, bara lite mysigare ;)
(Fast här är det bara maken och jag inga barn som ska testa att elda.)

Linda sa...

Jag har aldrig heller haft fodrade stövlar dock tipsade syrran mig om det sist vi var på skopunkten & då handla vi 3 par för 398:-

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...