lördag 2 juni 2012

Pengarna eller livet

Jag läser Your money or your life för femtielte gången minst. Efter jag läste den en annan gång gjorde jag en penga skala som sitter på innsidan av sovrumsdörren. Det är mest kul att se när lånen går ner och när sparandet går upp. Att inkomsterna har överstigit utgifterna varje månad utom en är också kul att se. När jag läste den för ett år sedan skrev jag upp all våra lån och räknade sen ihop hur mycket av värde vi har. Lånen var mindre än värdet av huset, bilen, husvagnen och alla grejer vi har. Det kändes otroligt skönt. Så steg 1 av dom 9 i boken är avklarade.
Steg 2 är att man ska räkna ut sin riktiga inkomst/timme. Det man tjänar - transportkostnad, matlåda eller om man köper mat, kläder om det är speciella och så vidare. Sen delar man det med dom riktiga antalet timmar man tillbringar på jobbet eller om man är så trött efter jobbet att man bara kraschar i soffan, tiden det tar att resa dit och hem, att göra sig iordning innan och så vidare. Min faktiska timlön ligger på 100 kronor. Om jag köper en sak som kostar 200 kronor då måste jag alltså jobba i 2 timmar för att ha råd att köpa den. När jag köper en sallad på jobbet måste jag jobba en halvtimme för att tjäna ihop till den. Man ska även skriva upp allt man köper, jag har köpt en kassabok men är skitdålig på att skriva upp vad jag köper. Och alla inkomster. I slutet av månaden ska inkomsterna och utgifterna vara samma summa. Om man sparar pengar ska man skriva upp dom med. Vi har en budget så alla räkningar skriver jag upp så det jag måste bli bättre på är att skriva när jag handlar vanligt. Både med kort och med kontanter.
Steg 3 - 5 ska man ta sina utgifter och inkomster och jobba med dom på olika sätt. Så länge jag inte skriver upp siffrorna så kan jag inte göra steg 3 - 5.
Steg 6 är spartips fast dom kallar det inte för spartips. Det är det som jag är bäst på så det steget har jag gjort hur länge som helst. Men jag har fått ett litet nytänk och en nytändning.
Steg 7 ska man öka sin inkomst. Antingen genom att byta jobb, skaffa ett extrajobb eller förhandla sig till högre lön. Jag trivs på mitt jobb så jag tänker inte byta jobb. Jobba extra har jag funderat på. Högre lön är det som låter mest lockande just nu. Jag håller på och ska söka en distanskurs på 30 poäng för att kunna förhandla upp min lön. Det är även 2 utbildningar till jag ska gå, bara över dagen. När jag ska söka kursen så står det att mitt personnummer redan är registrerat. När jag då vill ha nytt lösenord stor det att mitt personnummer inte är registrerat. Jag har skrivit till antagninsgnämnden och bett om hjälp.
Man har bara ett visst antal timmar. Jag tänker inte tillbringa det mesta av dom på ett jobb. Det tänker inte maken heller.
Det roliga idag när jag räknade igenom alla våra lån igen. Det var ett år sedan jag gjorde det sist. Så hade dom minskat med 146.039 kronor. =) Det var riktigt kul. =) M:s mobillån som vi tog när han tog studenten och fick en mobil av alla är helt borta. JAK har minskat med 16.674 kronor. Nästa sommar är båda JAK lånen slut och vi får 50.000 kronor i handen. =) Billånet har minskat med 13.949 kronor. Resten är huslån som vi amorterar rätt bra på. =) Det största huslånet som är på 290.000 kronor har vi ingen amortering på alls i nuläget tyvärr. Om lånen fortsätter att minska så fort som dom gjort på ett år är alla lån borta om 6,5 år. Att gå i pension vid 50 eller 55 år låter mycket bättre än att gå vid 65 år.
Ett av huslånen skulle skrivas om i fredags. Den rörliga räntan ligger nu högre än både den 1 åriga, 2 åriga, 3 åriga och 5 åriga räntan. Det är inte så många % enheter som skiljer men många bäckar små. Några av våra lån har rörlig ränta. Kanske dags att ringa banken och prata lite räntor? Det vi sparar in på sänkt räntekostnad kanske vi kan lägga på amortering av det högsta huslånet på 290.000 kronor.
Vi har huslån, billån och JAKlån på 955.973 kronor. Det låter kanske mycket men huset är värt minst 1,6 miljoner idag. Bilen är nog inte ens värd vad billånet är på tyvärr så det var ingen bra investering däremot. Husvagnen har vi inget lån på alls. Men den är inte värd många kronor.

4 kommentarer:

Linda sa...

har du några tips på fler bra ekonomiska bloggar. Jag tycker det är så skoj att läsa om hur andra gör & tänker...

Anonym sa...

Här är mina tips på bloggar.

http://sparsamhet.blogg.se/

http://www.nattstad.se/fr%C3%B6kensn%C3%A5l

http://sparamera.blogg.se/

Marika på Odlingspyssel sa...

Väldigt bra tips. Då vi får vårt första barn i höst och precis insett att min lön kommer bli halverad under det år jag är hemma (och sedan samma sak för den blivande pappan under ett år såklart) så ser vi två ganska magra år framför oss.

Mor Grön sa...

Vi fick ner räntan med 0,25 bara genom att ringa banken. Tog typ 5 minuter max. Man skulle nog kunna få mer genom att förhandla hårdare men det får bli i ett senare steg. Vi har nu alltså bankens rörliga ränta -0,25 under hela tiden.

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...