fredag 29 juni 2012

Månadens sötsak - friskt - citronpaj

Efter att ha haft ett långt uppehåll med söta saker tar jag nu nya tag. Månadens sötsak är friskt och då tänkte jag genast på citronpaj. Världens godaste citronpaj om jag får skriva det själv. Min farbror och hans kompis var här och fikade med den och kompisen tyckte att jag skulle starta fik och sälja citronpajen för 25 kronor biten. =) Hon sa hela tiden nu ska jag inte ha mer men så tog hon mer ändå. =) Degen:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 msk vatten
Hacka samman ingredienserna till degen och ställ kallt i minst 1 timme. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och grädda i 200 grader i 25 minuter.
Citronkräm:
1,5 dl socker
2 msk potatismjöl
2,5 dl vatten
rivet skal och saft från 1 citron
2 äggulor (spara vitorna)
1 msk smör
Koka samman alla krämingredienser i en kastrull. Rör hela tiden med en visp. Låt kallna.
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ner sockret.
Häll citronkrämen över pajskalet. Fördela marängen över krämen. Grädda i 200 grader i 10 minuter eller tills marängen har fått fin färg.

3 kommentarer:

Lotta sa...

Gott de låter, jag tar tacksamt emot o skriver av receptet, denna paj ska helt klart göras någon dag i sommar.

Lotta sa...

Hej igen!
Kom på att jag skulle fråga om ni äter någonting till pajen som tex glass eller äter ni den som den är?

Anonym sa...

Jag har precis gjort den och den är fantastiskt fräsch och mycket god!
Vi åt den som den är men vaniljglass till tror jag man skulle kunna ha i så fall.
Trevlig semester till dig och din familj!! Hoppas det blir varmt och skönt och inte så mycket regn som det har varit.

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...