fredag 13 januari 2012

Pengachock

Jag gör en budget. Det är samma kalkylblad för alla år. Jag ändrar bara sifforna varje månad. Dom fasta utgifterna måste ner till 15.000 kronor innan jag och maken ska prata igenom om mig hemma igen. Jag har rensat lite bland små fasta utgifter och vi har betalat av till exempel M:s studentpresentmobil med extra summor varje månad. För att på så vis minska dom fasta månadskostnaderna. Jag kan inte somna på kvällarna, det är min tänktid. Häromnatten tänkte jag som så många gånger förr på pengar och mig hemma. Slutmålet är ju att jag ska vara hemma på heltid och att maken ska kunna jobba max 75%. Det vet inte maken om, han gillar att jobba. =) Jag har fått ner månadskostnaden till 16.170 kronor. Bara 1170 kvar med andra ord. Jag funderar på att skaffa vindkraftsandelar. Då minskar elen med ungefär 200 kronor/månad. En andel kostar "bara" 6700 kronor. Förhoppningsvis har vi lyckats spara ihop det snart. Maken får ut 19.000 kronor varje månad. Det blir 4000 till mat, bensin, extra ej fasta räkningar och övriga utgifter såsom kläder, hygien, presenter och annat. Det räcker inte! Fast sen tillkommer barnbidraget på 1604 kronor/månad. Men S slutar snart skolan så då minskar barnbidraget. Idag fick jag för mig att jag skulle lägga in maten, bensinen och alla extra räkningar på budgeten också för att få den sammanlagda månadskostnaden. Det skulle jag aldrig har gjort! =( Maten har jag snittat på 3500 kronor/månad. Bensinen la jag ihop och delade på 12. 4473 kronor/månad!!! Men då är det ett mastercard kort som vi även handlar en del på. Alla bildelarna som maken köpt och bytt på bilen är till exempel köpta på det kortet. Vi har nu bestämt att vi inte ska använda det kortet mer, bara till bensin. Elen räknade jag också ut och delade med 12. Det var för att se hur högt ett framtida pelletpanna och solpanelslån kan vara på. 3158 kronor/månad. Då är ju en del hushållsel och en del fasta kostnader. Den verkliga chocken var extraräkningarnas snitt och den extremt jättejättehöga nya månadskostnaden. Extraräkningarna snittade på 6295 kronor/månad!!! Den nya månadskostnaden ligger på 30.439 kronor!!! Jag måste alltså sätta in 11.000 kronor bara till räkningar, mat och bensin!! Så mycket får jag inte ens i lön! Det är alltså M:s lön som hindrar skeppet P från att sjunka. Helt plötsligt gick luften ur mig och det ser ut som om jag aldrig kan sluta jobba. =( Men inte ska en sketen månadskostnad på 30.439 kronor få hindra mig från att nå mitt mål. Inga mer extraräkningar!! Inga mer handlingar bara bensin på mastercard kortet! Sen ska dom fasta utgifterna ner som vanligt!

Lotta undrade om sidan som vi byter på via Facebook. Den heter beroende på vart man bor. Våran heter Bortskänkes/ bytes/ ges/ mottages/doneras och sen vårat riktnummer. Så sök på bortskänkes så kommer det upp flera stycken sidor. =)

3 kommentarer:

Lotta sa...

Ett stort lycka till med ditt kämpande på att kunna vara hemma. Jag önskar dig stort lycka till!

Tack för hjälpen med bytessidan, jag ska prova det du skrev.
Tack igen!

Anonym sa...

Ja det var ju lite skillnad på 16000 och 30000!
Det gäller att veta vad varenda krona går till. Skriver du upp alla småköp/ räkningar någon månad ibland för att se var pengarna egentligen hamnar? Jag har gjort det ibland och det går oftast mer än man tror. Småsummor drar iväg.
Hoppas att du hittar en lösning.
Sandra

Hemmafrun J sa...

Hej!

Jag förstår att det var en chock för dig. Men det är ju så verkligheten är. Man försöker att bli "skuldfri" och sedan är det något nytt. Sedan brukar ju inte dessa kostnader som man försöker att betala av "försvinna" bara för att de är avbetalade, för det kommer nya "presenter", bilar blir äldre och kostar ännu mer än förut. Och fortsätter att gå sönder. Och även om man inte köper delar på ett kreditkort så måste man köpa dem. 4000 kr till mat + bensin + annat är ju orimligt att klara sig på. Med alla oförutsedda kostnader som kan uppstå. Hur skulle det bli med Makens husvagn + resor? Så även om din matkostnad "bara" skulle vara 2500 kr och att Ni hade 1500 kr till allt annat vad händer om maken är sjuk en vecka? Eller har en karensdag? Jag själv skulle inte klara av en sådan ekonomiskstress och även om du kan göra det, så klarar din make det?

Jag hoppas verkligen innerligt att du kan vara hemma igen då du önskar det. Men klarar Ni av den ekonomiska stressen i det?

Kram J

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...