fredag 14 oktober 2011

Schampokakor och no poo

Varje gång jag hör begreppet no poo tänker jag på förstoppning. Po är ju bajs så no po måste ju betyda inget bajs. Men nu har det inget med förstoppning att göra utan med hårtvätt. Jag tvättar mitt hår var 4:e dag och behöver inte tvätta oftare. Jag brukar ha väldigt fett hår och hempermanentar mig varje sommar för att det ska bli lite torrare. Efter permanten kan jag tvätta håret var tredje dag, sen varannan för att till sist övergå till varje. Men efter gången i somras så började jag tvätta håret var fjärde dag och det har jag fortsatt med och nu behöver jag inte tvätta oftare. Jag får torr och mjällig hårbotten och köpte lavaschampo ett tag, men dom är så förbaskat dyra att jag övergick till mina vanliga schampon igen. Men lavaschampot fungerade och mjället försvann. Nu har jag fått höra om schampokakor. En kaka motsvarar ungefär 3 schampoflaskor och kostar 89 kronor. En flaska schampo kan man få för 15:- (om man handlar på ÖB). Det lönar sig alltså inte ekonomiskt.
Miljömässigt sett vinner schampokakan. Den är ju naken i butiken och man får den inslagen i en bit papper då man köper den, att jämföra med 3 plastflaskor som ska släpas hem, sorteras och återvinnas. Man får även en burk att försvara kakan i men den använder man ju sen till alla sina schampokakor. Jag har hört att schampokakan är så pass bra för håret att mjäll och torr hårbotten försvinner. + att det gör att håret håller sig renare längre. Vilket kanske gör att det ekonomiska blir mer lönsamt.
No poo är en förkortning av engelskans no shampoo, men är också en ordlek som syftar till att vara utan "skit" i håret/på kroppen/omgivningen. Vissa tvättar håret med bikarbonat och äppelcidervinäger. Jag brukar byta ut balsamet mot äppelcidervinäger ibland. Finns en sida där man kan bli medlem och diskutera no poo här är sidan.
Jag har sålt en hokus pokus barnstol för 350 kronor idag. Stolen fick vi av mamma och pappa när M var liten för ungefär 19 år sedan alltså. Jag har ingen aning om det var dyrt eller billigt. Nu kanske någon uppmärksam läsare märker att min pengamätare på sidan inte ökar efter alla försäljningar jag gjort. Det beror tyvärr på att pengarna för försäljningar just nu går till att få familjen P att gå runt. Imorgon ska vi till exempel köpa taklister så att kontoret ska bli klart. Maken har även beställt nya däck till bilen (väldigt nödvändigt) för 1800 kronor/styck men vi fick rabatt så det landade på 1500 kronor/styck. =( På posten kom gratis hudvård från apoteket. =) Jag har bestämt att jag inte får köpa ansiktscreme utan ska få dom gratis via erbjudanden. Nu har jag fått det sen jag bestämde det för mer än 6 månader sedan och har fortfarande kvar så jag klarar mig minst 6 månader till. =) Jag brukar bara använda två i ansiktet, jag tar bort mascaran med babyolja. Men har nu en massa rengöringscremer som jag också fått gratis. =) Vet inte om det blir så stor skillnad på huden. Sen kom det en gratis grillvante. Den ska makens syster med familj få i julklapp. En julklapp till avklarad. =) Igår när jag jobbade smet jag in och köpte en sak till S som fyller nästa vecka. Säljaren bodde precis bredvid en av våra gårdar där vi är varje kväll. S och jag var på Coop och "handlade". Gratis yoghurt, gratis mussli och gratis halstabletter. Ströbrödsburken var nästan tom och påsen med brödkanter i frysen var full. Bara att ta fram en plåt, sätta på ugnen och ta fram matberedaren och börja hacka. =)

3 kommentarer:

Anonym sa...

I min värld är ofta de billigaste hygienprodukterna de dyraste. Särskilt om man ser till vad de gör med vår miljö och därmed vår hälsa. Just schampoo är så läskigt proppfulla med gifter, läs här:http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/miljogifter/Rapport%20Gifter%20i%20v%C3%A5rt%20h%C3%A5rMK%202.pdf

Kanske är den där kakan det ultimata, men checka upp först exakt vad den innehåller ;-)
/Maria

Erik sa...

Hej!

Det är den Rosa månaden nu och tillsammans med MariaBingo så gör vi en kraftansträngning för att samla in pengar till kampen mot bröstcancer. Det enda du som bloggare behöver göra är att skriva om vår insamlingskampanj på din blogg och länka till vår sida med mer information: http://www.provabingo.se/maria-bingo/ så skänker vi 50 kr per person som bloggar om oss.

För att vi ska veta om hur många det är som bloggar så är det viktigt att du svarar på där mailet och skickar med en länk till inlägget som du skrivit.

Tack för att du vill hjälpa oss, tillsammans kan vi rädda liv!

Med vänliga och tacksamma hälsningar
Erik Bergman

Anonym sa...

Hej tjejen!
Jag har precis startat en Faceook grupp för alla oss som är nyfikna på, eller redan kör No poo/balsammetoden. Gilla gärna sidan och bidra med dina erfarenheter, tips och bilder!
https://www.facebook.com/pages/No-poo-H%C3%A5rv%C3%A5rd-utan-schampo-och-naturlig-hudv%C3%A5rd/139622872814010

Kram Therése

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...