tisdag 4 oktober 2011

Hur mycket el drar en tvättmaskin??

Ibland fastnar jag för tidningar bara för att det är så bra "gratissaker". Som inte blir gratis eftersom tidningen kostar. =( Hus och hem har jag just nu (lugn uppsagd efter första numret). Jag kommer inte ens ihåg vad det var för sak man fick. =( I senaste numret är en artikel om hur man sparar el i tvättstugan. Den enda bra artikeln i hela tidningen. Precis som alla andra såna tidningar så är det reklam, köp det här artiklar och en massa hem som inte ser ut som hem utan inredningslokaler. Hur som. Artikeln om elen i tvättstugan var det.
Den handlar om hur man tvättar. Det kostar 8 kronor och 81 öre att tvätta en maskin 60 gradig tvätt enligt Hus och hem.


vatten 1,05


el 1,50 (om elen kostar 1,50 kilowatten och tvättmaskinen drar en kilowatt)


slitage 2,80


reparationer 0,98
tvättmedel 2,50


Summan blir alltså 8,81. Det man kan spara på enligt artikeln är att tvätta i lägre temperaturer, underkläder och lakan är det enda som ska tvättas i 60 grader. Det gör jag redan. Sen ska man byta till en energisnålare maskin. Dom har också mätt hur mycket det kostar att torktumla en maskin tvätt.


el 5,70 (om elen kostar 1,50 kilowatten)


slitage 2,40


reparationer 0,96


Summa 9 kronor 6 öre. Intressanta siffror men jag vet inte hur dom har kommit fram till siffrorna för reparationer och slitage. Jag har (peppar peppar) aldrig lagat en tvättmaskin. Dom har gått tills långt över pensionsålder. Dött en värdig död och blivit begravda och utbytta. Jag torktumlar aldrig tvätt även fast jag har en tumlare. Jag lufttorkar den. Ute om det går annars har jag tvättlinor inne som jag hänger den på.


Jag sparkar mig själv i rumpan varje gång en tidning som jag fallit för för prenumerationserbjudandet kommer. Jag gillar inte ens tidningen och köper den ändå. =( Snacka om att köpa grisen i säcken. Men nu är det slut med det. Med en budget på mellan 1000 och 2000 kronor till extraräkningar så finns det inte plats för skittidningar.
Jag har roat mig med att flytta över sakerna från lilla frysen till den nyligen bytta lite större frysen. Det blev till och med en massa plats över. =) Så jag har roat mig ännu mera genom att storbaka. Sirapslimpa (recept finns här) och vetekakor (recept finns här). Den lilla frysen var helt igenisad. Alla frysvarorna hade flera cm islager på sig så jag fick leta redan på ett par vantar innan för att inte frysa händerna av mig. Tänk va mycket ström den måste ha dragit! Vi har en elmätare ska nog mäta frysarna någon dag när jag kommer ihåg det. Batteriet är nämligen alltid slut i elmätaren när man kommer på att man ska ha den så då får man ladda dom först.
Maken kom hem helskinnad från Stöten. Han hade tagit vägen förbi Leksand så nu har vi knäckebröd så vi klarar oss tills nästa sommar. 240 kronor kostade dom. Rågrut som är dom vi gillar bäst var 10 kronor billigare än vanligt knäcke. När jag frågade maken varför han inte bara köpte rågrut sa han att jag hade sagt att det skulle vara en av den ena och två av den andra. Fast det kanske var lika så bra för rågruten brukar ta slut rätt så fort. Vi brukar kalla dom kaninbröd för Skutt älskar dom. Jag hade en kanin en kort tid när jag var liten, Sotis. Mamma blev allergisk. Han älskade också rågrut. Något som han inte hade med hem var fisk. Han som stannade en dag extra för att fiska fick ingen napp. =( Två byten har jag hunnit med också. Jag hade khom loyer. Jag köpte dom för att ha istället för raketer på nyårsafton men maken fick tupp juck och trodde att vi skulle tutta eld på hela byn så jag fick aldrig använda dom. =( (fast jag sparade 4 stycken, skvallra inte för maken).Hon som ville ha dom var lika fattig som jag så jag sa att hon kunde baka något sött. Vilket hon gjorde. =) Jättegott. =) Är så van vid mitt hembakta hela tiden att det var ljuvligt gott att få äta något bakat av någon annan. =) Sen böt jag två påsar kanelbullar. Jag är så innerligt trött på att kontoret aldrig blir klart. Är det inte pengar som fattas så är det makens tid. Oftast är det båda. Det fattas bara vägglister som ska sitta i hörnen och taklister. Kostar bara ett par hundra men ett par hundra är mycket när man är fattig som en kyrkråtta. Så jag efterlyste och fick Vägglisterna. =) Jag efterlyser taklister med men inget napp än så länge. Hon sa att dom kört hem dom utan takräcke så jag och L åkte dit. Dom måste ha kört en limousine för inte gick dom längsta in i våran bil i alla fall. Vi har en volvo kombi. Jag fick in dom genom att böja lite på dom men en böjde jag för mycket så den gick av. =( Fast det är 3 stycken och vi behöver bara 3 stycken. Dom andra hörnen är det inga hål i. =) Så längden räcker mer än väl ändå. M har ont i ryggen. Han ligger i en vanlig träsäng så vi tror det beror på att sängen är för hård. Han har den tjockaste madrassen men en resårmadrass är ju mjukare. Jag hittade en resårmadrass och bäddmadrass på Facebooks köp och säljsida för 250 kronor. Den är lika bred till sängen som vi böt till oss till S. Har fortfarande inte köpt en bredare bäddmadrass till henne men har en begagnad på gång. Säljaren köper ny säng den 22 och jag skulle få köpa bara bäddmadrassen. Sen lyckades jag få med lakan i köpte också. =) Hur som M:s säng var det nu. Maken och M hyrde ett släp för 100 kronor och hämtade den igår. M erbjöd sig att betala både sängen och släpet och det var ju tur. =)

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...