lördag 10 september 2011

Månadens sötsak - syrligt - citronpaj

Månadens sötsaksöta saker är syrligt. När jag tänker syrlig sötsak tänker jag citronpaj. Världens godaste citronpaj. Jag har av tidsbrist inte bakat månadens sötsak på länge. Men är nu igång igen och märkte att jag verkligen har saknat det. Att få tänka ut sötsaken efter temat, att få baka den och slutligen det bästa nästan att få sätta tänderna i den. =)Till citronpaj behövs:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 msk vatten
Hacka samman ingredienserna till degen och ställ kallt i minst 1 timme. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och grädda i 200 grader i 25 minuter.
Citronkräm:
1,5 dl socker
2 msk potatismjöl
2,5 dl vatten
rivet skal och saft från 1 citron
2 äggulor (spara vitorna)
1 msk smör
Koka samman alla krämingredienser i en kastrull. Rör hela tiden med en visp. Låt kallna.
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ner sockret.
Häll citronkrämen över pajskalet. Fördela marängen över krämen. Grädda i 200 grader i 10 minuter eller tills marängen har fått fin färg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Citronmarängpaj är supergott! En favorit sedan många år.
Margit

Sockertussen sa...

Citronpaj är ju så underbart gott =D

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...