onsdag 10 augusti 2011

En hamster som vill slippa hamsterhjulet.

Jag har blivit en hamster för att jag vill slippa hamsterhjulet. Rätt ironiskt egentligen. Det var M som började kalla mig hamster igår vid kvällsmaten. Jag hade kokat saft av 4 liter bär från frysen för att få frysplats till en lokal grislåda. Lammet börjar att ta slut, nästan i alla fall. 1 karre, 1 kotlett och 5 lammfärs kvar bara. Maken undrade då vad vi egentligen har i frysen med tanke på att vi har 3 frysar som är proppfulla. Så jag slängde fram listan och han kunde läsa precis vad vi hade. När han började läsa upp allting det var då M kallade mig hamster. Vi behöver inte köpa mat på länge väldigt länge. I alla fall inte frys mat. Grislådan får nog vänta till i höst. Bland annat hade vi hemgjorda vårrullar i frysen. Så det åt S, jag och L till lunch igår. Korv behöver vi inte köpa på ett tag. Även fast vi äter korv en eller två gånger/vecka. M fick med 3 paket med Denniskorv hem igår. Dom gick ut idag men jag frös dom i 9 påsar, 10 korvar/påse. M:s sommarjobb slutar på lördag. Det skulle eventuellt bli förlängt men chefen har inte sagt något och M har inte frågat. Så på måndag kanske M är arbetslös. Det går ju bra så länge han bor hemma. Även fast han kommer behöva pengar då med. Ska vi då ge honom månadspeng igen? Eller ska han få skaffa tim/helgjobb? S klagar hela tiden på att hon har så dåligt med pengar. Eller hon klagar egentligen inte. Det stod i den lokala tidningen idag att det är en festival och jag undrade om S visste någon som skulle gå. Halva hennes klass skulle det. Då frågade jag varför hon inte skulle det. För att hon inte hade råd. Hon har mer pengar på banken än vad jag har. Hon skulle betala balen, alla studentsaker och körkort så hon hade inte råd. Balen och studenten är om nästan ett år. Men det tog hårt på henne att hon inte fick sommarjobb.
S har bakat nya bullar. L kallar S bullar för sina favortibullar. Det stundar ett Facebook byte igen. Eller det stundar flera Facebook byten men bara ett som involverar bullar. Jag har lagt ut en massa saker som jag vill bli av med. En plåttunna är det tre stycken som vill ha. Så vi får se vad jag får. =) Jag har börjat göra egen dressing igen. För att slippa plastförpackningen och alla konstiga tillsatser i dom färdiga. Det här är en vanlig vinägrettsås som vi har på salladen. Nästa gång vi äter hamburgare ska jag göra egen hamburgerdressing. Resultat och recept kommer. 2 äppelpajer har jag bakat. Recept finns här. Vi har som jag skrivit förut ett äppelträd på våran minimala tomt. Vi har en krusbärsbuske, den gav 18 liter krusbär i år. 3 röda vinbärsbuskar dom gav 24 liter vinbär. Vi har även två svarta vinbärsbuskar, som vi planterade i våras, så dom ger bara enstaka bär i år. En blåbärsbuske har vi också. Den gör tvärtemot alla andra buskar i våran trädgård och ger minimalt med bär. Jag planterade den för flera år sedan efter att svärmor berättat att en väninnan till henne hade en blåbärsbuske som gav över 20 liter blåbär/år. Jag gillar blåbär men jag gillar inte att gå i skogen. Jag gillar inte att plocka bär heller egentligen men det blir jag som plockar dom flesta av bären i trädgården i alla fall. Äppelträdet ger ungefär lika mycket äpplen som krusbärsbusken och vinbärsbuskarna gav bär ihop. Massor massor massor. Det gjorde det förra året med. Då kokade jag mest äppelmos av dom. Vi har fortfarande kvar 18 burkar mos sen förra året. Det finns en gräns för hur mycket äppelmos en familj kan äta så i år blir det inget eller max ett moskok. Äppelkakor är inget bra att baka, i varje fall inte varje dag när hela familjen P utom L håller igen. Så i år ska jag pressa äpplena. Maken ska bygga en mustpress. När den är klar ska jag göra äppelmust och frysa och dricka och göra om till cider. Jag drog ut en beskrivning igår. Sakerna är köpta förra året. Så det är bara att sätta igång. Maken har en väldig lång startsträcka. Men han tittade i alla fall igenom beskrivningen igår och började inventera bland sina gamla brädstumpar. Han gjorde om beskrivningen så alla saker som behövs är av sånt vi redan har hemma. Hurra för maken, han upphört aldrig att förvåna mig.
Apropå hamster så hittade jag en låda till med S urvuxna 158/164 kläder. Där låg det bland annat t-shirts och tre vinterjackor. Så det enda L behöver i 158/164 är 1 pyamas till, 2 termobyxor och strumpor. Använder man termobyxor när man är 158/164?? Ett par behöver hon i alla fall om hon föjer med maken till Stöten och åker slalom. Jag blir stolt när M kallar mig hamster. Jag blir stolt när S kallar mig miljömupp. Och jag blir stolt när maken kallar mig snåljåp.
Maken ringde kommunen om frågade om våran sophämtning i måndags. Allt är datoriserat så dom såg precis vilka veckor vi fått tömt och vilka veckor vi inte fått tömt. Vi hade ställt ut tunnan fel hela året. Men eftersom vi fått tunnan tömd skulle vi inte behöva betala för en extra tömning. Men från och med nu ska vi ställa ut den rätta veckor. När maken sa att vi hade 8 veckors tömning blev avfallsspecialisten imponerad. Det var tydligen väldigt väldigt ovanligt. När maken sa det blev jag stolt och tyckte det var bra. Maken blev då arg och sa "det var väl inget bra tänk på alla sopor som blir från alla andra. Det borde vara mycket mer vanligt." =) På posten kom det ett par pärlörhängen för att jag bloggat om Blingit.

1 kommentar:

Marika på Odlingspyssel sa...

Känner igen det där med full frys pch att hamstra mat.

Måste bara fråga, hur gör ni bullarna för att få dem så fina i snurren? Liksom själva utbaket. Jag kan bara göra knutar och vanliga rulle som jag skär som rulltårtebitar...men ni verkar göra på ett annat sätt :)

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...