torsdag 31 mars 2011

Trött ger fusk

Innan maken fyllde 40 år upptäckte jag ett bageriföretag som var jättebillig. Man var tvungen att vara registrerat företag så jag fick pappsen till att vara kunden. Fast leverans och räkning gick till oss. Jag köpte stora säckar med mjölkpulver, äggpulver, vetemjöl, flera kilo torrjäst, massor med blockchoklad (det gick åt massor med chokladtårtor på makens kalas) och flera stora rullar platsfolie. Det visade sig att dom inte visade hur dom räknade så det jättejättebilliga priset blev inte så billigt. Det blev rätt dyrt. Torrjästen och plastfolien var det enda som var billigt. Plastfolie har jag fortfarande en stor jätterulle kvar av. Torrjästen håller vi på med sista kilot nu. Jästen gick ut 2007 men en väns vän som vet lite om jäst och sånt sa att den håller ett par år efter utgångsdatum. Det har funkat jättebra att baka med den. Tills nu! Ungefär varannan gång jag bakar blir det bara torra, stenhårda, limpor. Dags att slänga jästen? Efter att ha fått slängt massor med limpor som inte gick att äta så tröttnade jag på att baka. Det blir inte billigare att baka om man måste slänga nästan alla bröd.Så idag när jag åkte till Ica för den vanliga månadshandlingen så svängde jag in på ett bageri inne i stora staden och köpte 4 brödkassar. Jag ringde och beställde dom innan jag åkte hemifrån. Så nu har vi 3 påsar med frallor, en påse med långfrallor (ser ut som små baguetter) och 8 limpor i frysen och brödboxen. Jag köpte även ny torrjäst på Ica. Jag har inte kommit mig för att slänga den gamla jästen än. Maken har åkt till Stöten och sin älskling, husvagnen. Han ska åka skidor en dag och åka till M i Norge en dag. M hade världens besvär att få med sig skidor, pjäxor och allt på tåget så maken ska hämta dom. M har bara åkt slalom en gång eftersom hans kompis åkte hem efter en vecka. Han har inte hittat någon annan att åka med och vill inte åka själv. Precis som förra gången skickade jag med en goodiebag till M. Inte lika stor som förra gången eftersom M kommer hem snart. Bara 13 dagar kvar nu. =) Tryfflar, cola, chips, djungelvrål och gula yoghurtgodisar som L sa att M skulle få av henne när vi var på chokladaffären.



Eftersom Ica är sista handlingen för månanden så räknade jag ihop maten i mars. 3054 kronor. Helt okey eftersom ingredienserna till alla mina tårtor och snacksen och drickan till L:s disco och L:s smörgåstårta och tårta är med i det. Jag håller ju på och skriver om prisboken. Då jämförde jag fil och jordgubbsfil. Förut köpte jag alltid yoghurt, sen gjorde jag egen yoghurt ett tag. Men fil kostar mindre än yoghurt. Så när mjölken, mjölkpulver och el räknades ihop så var jag inte säker på om hemgjord yoghurt är billigare än köpt fil. Jag har aldrig räknat på det. För att filen skulle likna yoghurten lite så blir det alltid jordgubbsfil. Varför det? Ingen aning. Med prisboken märkte jag att jordgubbsfil kostar 4 kronor mer/liter än vanlig fil. För vadå? Vanlig fil innehåller: högpastoriserad mjölk och filkultur. Jordgubbsfil innehåller: högpastoriserad mjölk, filkultur, 4 % jordgubbspure, 4 % socker, majsstärkelse, naturligt arom och förtjockningsmedel. Hädanefter blir det vanlig fil som vi rör ut jordgubbssylt i. Med 2 liter i veckan så sparar vi ungefär 32 kronor/månad. Eller 3 liter mjölk. Kockens kryddor tyckte att jag hade en matblogg och skickade mig 4 kryddor som jag skulle prova och skriva vad jag tyckte om. Min receptblogg menar jag då. Läs mer här. Jag gör inlagd gurka minst en gång i veckan och brukar ha i persilja om jag har någon hemma. M lagade mat en gång och köpte fryst persilja som jag fick ärva. Det är den som har varit i dom senaste gurkgångerna. Men sist så provade jag Kockens torkade persilja istället. Jag vet inte om vi inbillade oss men både maken och jag tyckte den smakade godare än vanligt. Maken visste inte att jag hade torkad persilja i utan sa helt spontant "vilken god gurka det var idag". Receptet jag använde var samma som vanligt och det finns här. Att jämföra priset är svårt. På ica kostar 30 g fryst persilja 7,90 ett kilopris på 263,33 (jag vet någon som ska börja odla persilja i sin pyttelilla trädgård och frysa eller torka). Torkade persilja kostar 14,90 för 9 g ett kilopris på 1655,56. Men torkad persilja är mer kompakt eftersom vätskan är borta så den kanske blir billigare ändå. Om den räcker längre. Matte är inte min starka sida, med volym och densitet och sånt.Mamma skulle komma och vara barnvakt till L igår när jag jobbade. Men S fick sluta skolan tidigare så det behövdes inte. Mamma ville ha kaffe och en kaka när hon kom. Men vi hade helt slut på kakor. Inte ens en kaksmula. Så idag efter handlingen har jag bakat mumsmums. Recept finn här. Och havrebollar, recept finns här. Idag blev det en vanlig sats havrebollar istället för en halv. Jag har ju min vanliga stora matberedare nu.


Jag har köpt en bok till. Jag älskar böcker och dom bara ropar köp mig hela tiden. Den här handlar om att göra egen korv. Bland annat finns det med recept på en massa rökt korv och det är ju bra nu när jag snart har min egentillverkade rök. Det finns recept på ölkorv, salchicha (hur 17 stavas det?), isterband och falukorv bland annat.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...