torsdag 20 januari 2011

En liten fundering

Jag försöker att köpa så mycket som möjligt ekologiskt. Bra för miljön och kroppen men inte så bra för plånboken. När maken har varit till tippen med all skit som står i garaget och jag hittar en begagnad frys så ska jag åka till en gård och köpa en köttlåda med nötkött. Sen tänkte jag komplettera det med en grislåda och en lammlåda när kassan tillåter. Kyckling äter vi rätt mycket och även kötthatarna i familjen P gillar kyckling. Men så fick jag reda på att kycklingarna behandlas väldigt illa innan slakt och har efter det inte kunnat äta kyckling. Jag inbillar mig att ekologisk kyckling behandlas bättre. Jag har gogglat lite och hittat en affär i stora staden som säljer ekologisk kyckling. Jag tänkte den affären skulle få ett besök i helgen. Men så läste jag någonstans att det är bättre att äta höns än kyckling. När hönsen har lagt klart äggen och ska slaktas så slängs dom oftast bort eftersom höns inte är så populärt att äta som kyckling. Ekologiska hönor borde det ju finnas gott om eftersom det finns en massa ekologiska ägg. Men vart får man tag på en ekologisk höna? Här kommer det jag fick reda på om hur kycklingar behandlas. Så om du inte vill veta det kan du sluta läsa nu:
Kycklingen får bara leva fem veckor. Sen slaktas dom. I Sverige är det tillåtet att hålla 25 kycklingar på 1 kvm stor yta. Många kycklingar får smärtsamma benproblem på grund av att de växer för fort. När de efter fem veckor slaktas hängs de upp och ner i benen vid fullt medvetande. Det är förstås oerhört smärtsamt för de djur som har benproblem. Därefter doppas deras huvuden i strömförande vatten för att de ska bedövas innan deras halsar skärs upp och kycklingarna förblöder till döds.
Jag är medveten om att det mest miljövänliga vore att sluta äta kött helt men vi äter kött och tänker fortsätta med det. Men vi äter inte kött varje dag.

2 kommentarer:

Mireille sa...

När jag va gravid för 3 år sen så kunde jag inte äta kyckling för jag tyckte det va äckligt och sen dess har jag inte ätit det,jag har smakat lite men tycker fortfarande det smakar underligt.Kött däremot äter jag,har provat ekologiskt men tycker det smakar konstigt.Kan du inte höra med affären om dom kan ta in ekologisk höna eller om dom vet vart man kan köpa ?

Mor Grön sa...

Säg till om du hittar ekologisk-höna-affär. Har aldrig hittat det någnstans.

Jag brukar köpa ekokyckling på coop ibland men den är svindyr. Jag köper den bara när det är 50%-kort-datum-lapp. Det går nästan jämtatt hitta ekokött med extrapris pga datumet, sedan fryser jag in det om det ej ska användas direkt.

Nötkött kanvara helt OK livsvilkor även utan eko. men grisar och kycklingar har det värre.

Veckans sparade pengar

 1 Gjort rabarberdricka av sista rabarbern ur frysen.  2 Gjorde rabarberpaj på silresterna från nummer 1.  3 Bakat sirapslimpa och apklimpa ...