torsdag 28 januari 2010

Lekt konditor

S favorit är dammsugare. När vi ska lyxa till det och köpa kaffebröd till fikat vill hon alltid ha dammsugare. Dom kostar ca 4,50/styck beroende på hur stort paket man köper. Men jag är alltid ute efter billigare alternativ så jag letade reda på ett recept på nätet. Om det blir billigare vet jag inte eftersom jag inte orkat räkna på det. Men det blev 35 dammsugare som ligger i frysen och väntar på kalas längre fram i vår. Både maken, jag, M och L fyller i februari - april så det blir många kalas. På M:s kalas ska vi bjuda på kallskuret men på våra andra kalas har jag inte riktigt bestämt än vad vi ska bjuda på. Troligtvis blir det kakor med tanke på dagens aktiviteter. Igår gjorde jag sockerkakan och idag gjorde jag dammsugarna. S har inte smakat ännu eftersom hon inte kommit hem. Men M som är sjuk och hemma från skolan har redan ätit 3 stycken så det var ett bra betyg. Receptet finns på min receptblogg. När jag ändå höll på och stökade i köket gjorde jag havrebollar. Dom kostar också ca 4,50 i affären, mina kostar ca 50 öre/styck en rejäl besparing alltså. Recept kommer på receptbloggen framöver. Sen gjorde jag biskvier. Dom är inte riktigt färdiga ännu, chokladen ska på. Och cupcakes. Vad är skillnaden mellan muffins och cupcakes? Någon som vet? Är det bara smeten uppe på cupcaken?
Jag ligger lågt med gratissaker just nu. Jag väntar på en del grejer men är inte lika fanatisk som jag var i början. Reklamen som jag gjorde för Cambridge kuren skulle ge en trisslott men jag fick bara en broschyr därifrån och ingen lott. För 34,80 fick jag en ansikts lermask, en mascara och nagellackborttagning från Yves Rocher. Man fick ett överraskningspaket om man beställde något så jag beställde nagellackborttagning och fick det andra. Jag hade en kod som gav gratis frakt.

onsdag 27 januari 2010

Gratis är inte alltid billigast

För ett tag sedan skrev jag om att jag hade mailat Gevalia. Dom har en kampanj där man får ett gratis kaffepaket om man köper 6 paket och skickar in kvittot. Jag hittade inte samlarkuveret i affären och mailade hur jag skulle göra. Det var bara att skicka in det i ett vanligt kuvert.

Jag har nu hittat samlarkuveret i affären och gratis är alltid kul så nu ska här köpas Gevalia. Men så såg jag att Lidl sålde Löfbergs lila kaffe. 5 stycken för 99 kronor, det blir 19,80 paketet. Om jag köper Gevalia kostar det 28,90 paketet x 6 = 173,40 (6 paket var det minsta man var tvungen att köpa för att få ett gratispaket) 173,40/7 = 24,70 (eftersom man får ett paket gratis). Det blir alltså dyrare att få ett gratis kaffepaket än att köpa Löfberg på Lidl. Gratis är inte alltid gratis eller billigast heller för den delen.


Blanketten till ansökan om 8 veckors sophämtning kom idag. Jag ringde även kommunen och bad om att få en komposttunna igen. Men då var vi tvungna att ansöka om det på en annan blankett som hon skulle skicka. Om vi skaffar 8 veckors tömning istället för 4 veckors som vi har idag sparar vi 250 kronor/år. Om vi skaffar komposttunnan så får vi betala 44 kronor mer/ år än vad vi gör idag. Vi sparar alltså ingenting på att skaffa 8 veckors tömning. Fast om vi inte hade gjort det och bara beställt komposttunna igen då hade vi förlorat 294 kronor/år så vi får väl vara nöjda ändå.


Det luktar så gott uppifrån köket just nu. Jag håller på och bakar en sockerkaka.


Tyvärr får jag inte smaka den. Jag ska göra dammsugare imorgon och det ska vara smulor från en sockerkaka i degen. Receptet och resultatet kommer antingen här eller på min receptblogg. Än så länge uppdaterar jag den en gång/dag men det kanske blir mer sällan när recepten börjar att sina. Jag har ju bara skrivit där i 6 dagar än så länge och fler recept än så har jag i gömmorna.


Jag är lite trött idag. M ska få en suverän speciell present när han fyller 18 år i april. För att göra det hela lite mer speciellt ska han få en tårta men det motivet som presenten är. Det fanns nämligen som färdig tårtdekor på Tradera och det gick ut klockan 23.09 igår kväll. någon försökte att sno den på eftermiddagen men jag tänkte sno tillbaka den minuten innan auktionen går ut. Det är bästa sättet att vinna om det är något som "man bara måste ha". Men tro på fan var det någon mer som hade tänkt samma sak och försökte sno den av mig. Men jag vann till slut. M läser inte min blogg men för att vara på säkra sidan så skrivs inget mer förrens efter dagen D. L fyller i mars och hon kan inte läsa eller gå in på min blogg så vad jag vunnit till henne på Tradera avslöjas nu:


En Pokemonpärm och massor med Pokemonkort. 3 olika auktioner men mycket mycket billigare än att köpa den i leksaksaffären. Och en Pikachu mjukis. Pikachu är favoriten och för att vara på säkra sidan att det blev ett Pikachu kort också så har jag bjudit och vunnit ett Pikachukort för 7 kronor mer porto. Inte så billigt kanske. Mjukisen ska troligtvis S ge till L i alla hjärtans dags present.


Det har kommit över 1 dm nysnö och det snöar hela tiden. Jag skulle behöva åka till Ica och handla för vi har inte en enda mjölkdroppe kvar men det lockar inte så värst mycket. Jag ska till en affär bredvid Ica också och köpa makens alla hjärtans dags present. Sen är återvinningen överfull. Maken har två jobb hemma, att dammsuga och att åka till återvinningen. Förra veckan "glömde" han att göra båda två. Dammsugit har jag gjort idag och återvinningen blir väl också jag som får göra. Om jag kommer ut med bilen vill säga. Idioterna som borrar efter bergvärme och släppte ut en massa vatten på gatan igår, det blev inte isgata. Det körde bilar i den uppblötta snön som när det stelnade blev höga isvallar. Har man en liten bil har man inget underrede kvar. Vi har en hög bil men kan fastna ändå i spåren. Men jag måste ge mig ut för L ska hämtas på kyrkis 16.00 så att sitta inne hela dagen kan jag inte göra.

tisdag 26 januari 2010

Förbannad, sopor, lån och böcker

Vi har tömning av soporna var 4:e vecka. Tunnan är bara halvfull max så jag har funderat på att maila avfallsverket och fråga om vi kunde få tömning mer sällan. Igår tänkte jag nu ska jag maila och fråga. Döm om min förvåning när det numera finns tömning var 8:e vecka. Man måste skicka efter blankett och sen ansöka om det. Blanketten är beställd, nu väntar jag bara på att den ska komma och sen hoppas jag såklart att vi får det beviljat. Dom kanske skickar hit en sopspion och kollar så tunnan verkligen bara är halvfull. Vi betalar idag 1329 kronor/år för sophämtningen Vad det kostar att ha tömning var 8:e vecka står ingenstans men jag hoppas såklart att det blir en besparing. Tyvärr skulle vi behöva skaffa den bruna komposttunnan igen. Båda komposterna är knökfulla. Så tyvärr hamnar matavfallet också i soporna nu. Men det är en kostnadsfråga, en komposttunna kostar 1623 kronor/år.
Jag bakade igår. Det blev bara vetekakor och baguetter sen tog mjölet slut.

Baguetterna såg ut som dom alltid gör. Men dom blev stenhårda!! Vet inte vad jag gjorde för fel. Jag frös dom i alla fall. Förhoppningsvis blir dom lite mjukare om man värmer dom lite innan man ska äta dom. Annars får vi äta dom som skorpor eller något.

Som jag skrivit om förut så efterlyste jag sparpoäng på Jak och fick massor. Sparpoängen ska bli ett lån som ska gå till solvärme. Tyvärr är all solvärme väldigt dyr. Vi behöver ha 10 kvadrat för att täcka antal personer och storlek på hus. 50.000 - 60.000 + akumulatortank. Men så hittade jag en kursgård där man får lära sig bygga egna solfångare. Maken kan tänka sig att gå, så steg 1 är avklarat. Solpanelerna där kostar 2190 kronor/kvadrat så 21.900 för 10 kvadrat. Som hittat. Steg 2 var att övertala maken om att ta ett Jak lån på 30.000 för att finansiera detta. Vilket han svarade ja till på en gång, jag behövde inte ens tjata (förvånad). Steg 3 fylla i låneansökan också klart. Nu återstår bara steg 4, få lånet beviljat, steg 5 maken åker och bygger solfångare, steg 6 frakta hit dom och sätta dom på taket. Och slutligen steg 7 hitta en akumulatortank för max 8000 kronor. Solvärme här kommer jag. Om vi får lånet beviljat betalar vi 850 kronor i månaden i 3 år. Ingen ränta vilket jag gillar. Apropå ränta kom ett lån som ska skrivas om nu i posten idag. Lånet är på 59.185 kronor. Räntan idag ligger på 5% så den blir mindre. Minst blir det om vi tar rörlig ränta på det lånet också. Amortera vill jag göra så mycket som möjligt. Om vi amorterar 10%/år är lånet betalt om 10 år. 10 år är inte så mycket. Mitt mål är att alla huslån är betalda.

6 av mina reserverade böcker har kommit. Sanningen om Ikea, En obekväm sanning, Marked (till S), Färga med växter, Julfritt och Flickvännen. Direkt när jag kom hem sms:ade biblioteket om att två böcker till kommit, men dom hämtar jag nästa tisdag. Nu har jag hur många böcker som helst att läsa. Det är det som är det värsta med att reservera, Man vet aldrig när böckerna kommer. Sanningen om Ikea reserverade jag för flera månader sedan. En av grannarna borrar efter bergvärme. Det bullrar och låter hela tiden och det står bilar och lastbilar ivägen överallt. Dessutom varje gång någon granne borrar efter bergvärme så blir det sprickor i källaren och omdränering för någon annan granne eftersom husen ligger så tätt. Sen är det så många som har borrat efter bergvärme och ska dela på berget att värmen inte blir optimal. Tacka vet jag våran värmepump och kommande solvärme. Pelletspanna är nästa steg. Sen blir jag skitförbannad. Jag kan stå ut med oväsendet och att dom är ivägen.Men dom sprutar ut vatten på hela vägen. Det är minus 10 grader ute. Vad händer när vatten fryser? Isgata på hela gatan. Sen är jag förbannad på Kalle Anka också. Jag tackade ja till en prenumeration. När den andra räkningen kom mailade jag och ville sluta prenumerera. Men si det gick inte. Här är svarsmailet jag fick: Hejsan ! Eftersom Ni har valt en tillsvidareprenumeration, dvs en löpande prenumeration, som förlängs med 4 nr åt gången, och att denna prenumeration måste sägas upp 3 veckor innan nästa period påbörjas så är Er prenumeration med kundnr: x avslutad efter nr 07. Ber Er därmed betala in den återstående fakturan á 104 kr som avser nr 04 - nr 07. Det glömde dom visst att nämna när jag tecknade prenumerationen. Då sa dom att den inte var löpande utan skulle upphöra när numren var slut om jag meddelade det. Grrrrrrrr.

måndag 25 januari 2010

Vill/tycker olika

Jag såg fram emot att i alla fall få sova hur länge jag ville i helgen. Jag jobbade extra på det privata boendet så jag kunde inte se fram emot att vara ledig. Men på lördag väcktes jag redan vid 5 tiden av S som hade så ont i magen att hon grät och kräktes. Hon hade missat linfrön ett par gånger denna månad och det straffar sig. Som tur är har jag lite knep att ta till.

Innan vi började med linfrö olja så ringde jag läkare och fick Pronaxen suppar utskrivet till S. Hon har bara tagit ett par stycken. Innan suppen hann verka masserade jag hennes mage med salvia i lite rapsolja. Sen fick hon en varm vetekudde på magen. Salviaoljan verkar på en gång och både S och jag somnade om. Innan jobbet har jag "jobbat" hemma. Jag har uppdaterat fryslistan. Maken har 19 matlådor. Det fanns 2 brödpåsar. Så bröd skulle behövas bakas. Jag bakade en sats långpannebröd i helgen. Men om jag orkar ska jag baka frallor, vetekakor och baguetter idag. Mina baguetter blir fortfarande inte så bra i formen, men övning kanske ger färdighet någon gång. När jag jobbar tar jag oftast med en macka. En läfsa närmare bestämt. Men som i helgen när jag jobbade 2 kvällar på raken så känns det sådär att äta läfsa båda gångerna. Jag tänkte ha baguetterna och varva med på jobbet.

Maken och jag tycker olika nästan hela tiden. Det blir konflikter nästan dagligen. Mitt mål är att båda två ska kunna sluta jobba. Helst innan vi går i pension. Jag har börjat att vänja mig vid tanken på att jag nog inte kommer att kunna bli hemmamamma igen. Jag gillar frivillig enkelhet. Mindre shopping=mindre utgifter=mindre pengar behövs=mindre arbete krävs=mer tid!!! Men maken är fast i ekorrhjulet och konsumtion. Han vill köpa saker för det är han värd eftersom han jobbar. Han tycker att jag jobbar alldeles för lite och tjatar nästan dagligen på att jag ska jobba mer %. Att jag nu har fått in foten på det privata boendet räcker inte enligt honom. Maten är en annan konflikthärd. Förut klagade M på att vi åt pannkaka alldeles för ofta. Vi tog då bort pannkaka från menyn. Nu tycker maken att vi äter för mycket pasta och för lite kött. S gillar inte kött. Förut har det gått bra med färs, korv och kyckling. Men nu tycker hon att det också äcklar henne. S vill bli vegetarian. Maken vill äta mer kött. Jag tycker att kött är dyrt och vill helst bara köpa när det är extrapris så hur ofta vi äter kött och vad beror på vad som det har varit extrapris på. Med kött menar maken kotletter, lövbiff och helt kött. Kalops och dillkött räknas inte längre.

fredag 22 januari 2010

Ny blogg, skina som solen och för snäll

Alla (då menar jag alla, jag vet att jag inte brukar bry mig om alla andra men.........) i L:s klass har Pokemonkort. Utom L. S var snäll och köpte 10 kort för 55 kronor i onsdags (gulp). L hade stolt som en tupp med dom till skolan igår. Vi hade förmanat henne att bara byta kort mot kort. Hon fick inte ge bort några. Resultatet blev att hon hade gett bort ett och bytt dom andra. Hon hade bara Pokemongubbar på sina kort. Eftersom hon och dom andra barnen inte spelar behövs inte energikort och annat utom just gubbkorten. Hon hade fått 3 energikort och tyckte hon var duktig som nästan bara hade bytt. Hur förklarar man att det inte var så bra? Hon gjorde ju (nästan) som vi sa till henne. Hon är alldeles för snäll och säger bu och bä till allt nästan. Nu för att hon ska få fler kort så bjuder jag på kort på Tradera. Jag vägrar betala 55 kronor (gulp) för 10 kort. När M var liten hade han en hel pärm full med flera hundra kort. När han tröttnade på dom gav vi dom till kusinen i födelsedagspresent för flera år sedan. Om jag vetat att det skulle bli poppis igen hade jag sparat dom. Ibland känner jag för att sparka mig själv där bak. Apropå kort har jag gjort Alla hjärtans dags kort på datorn. Blir mycket billigare än att köpa färdiga kort. Något annat som blir billigare är att göra egna glass-strutar. Det blir billigare än att köpa glasspinnar. Sen blir det mindre avfall. Om man inte som vi eldar glasspappret och glasspinnen för då blir det mer. Imorse när jag lämnade L på lekis var det en tjej i 1:an som sa "hej L" när vi kom. L sken som en sol hela vägen in. Det är första gången under hela L:s dagis och lekis period som något barn säger hej till henne när hon kommer. Mötet i onsdags med talpedagogerna och fröken gick bra. Förutom att L inte skulle ha varit med. Vilket talpedagogen sa att hon skulle vara. Men vi satt i ett konferensrum och L lekte i väntrummet. Efter 20 minuter kom hon in och behövde kissa. Efter 50 minuter kom en anställd in med henne för då hade hon tröttnat och börja gråta. Förutom 2 talpedagoger, L:s fröken, maken och jag så var det med en specialpedagog från skolan. Tänk att skolan avsätter så mycket resurser? 3 stycken efter arbetstid för L:s skull! Det sas inte så mycket egentligen. L har utvecklats mycket det tyckte alla. L går i en F - 2:a. Hon ska flyttas upp i klass 1 men när dom ska dela på sig i 3:an finns möjligheten att hon får gå kvar en klass. Det blev ett slag i magen. Hon pratar ju bara dåligt! Att specialpedagogen var där kändes också lite som ett slag i magen. När jag var liten var det bara "bråkiga, elaka" barn som hade stödfröken. L pratar ju bara dåligt! Dom ska ta ställning nu igen om hon får vara kvar på fritids. Jag var emot fritids från början men nu hoppas jag verkligen att hon ska få gå kvar. Hon älskar att vara på fritids.

Jag har skaffat en blogg till. Maken kommer att skrika, han suckar när jag sätter mig ock skriver mina inlägg. Här kommer jag att dela med mig av ett recept/dag. Antingen på vad vi ätit eller på bakning, marmelad, godis eller annat gott. Vill ni följa med dit också finns den här.

Maken och jag har en tävling. Vi tävlar om vem som går ner till sin målvikt först. Med tanke på att maken är man så har han gått ner mest för tillfället. Jag tränar på Wii fit varje dag och tänker på vad jag äter. Hittills har jag gått ner 1,5 kilo. Om man vill gå ner i vikt kan kurer vara bra till exempel Cambridge. Kanske kan detta vara något: "Viktklubben med Cambridgekuren -Ingrid & Caroline
Gratis medlemskap och rådgivning på distans!
Du bestämmer själv målet - vägen & takten på din viktminskning! Vi finns alltid här för dig! Klicka här....." om du vill veta mer. Vill du ha en trisslott, blogga om cambrigekuren. Eller rättare sagt kopiera och klistra in texten på din blogg och få en trisslott tryck här och få reda på mer.

onsdag 20 januari 2010

Olika val och jobb

Jag jobbar därav bristen på inlägg. När jag kommer hem vid 22 tiden på kvällen är det bara att plocka undan och plocka fram sen krasch i säng. Upp 7 på morgonen för att lämna L på lekis. Sköta hem slåss med dammsugaren, bestiga tvättberg, djurburar, matlagning dagarna bara försvinner. Jag försöker att titta på mina missade favoritprogram på svt play också. Igår var det Miljöresan, idag Dina frågor. Nu är jag ledig idag, imorgon är det jobb igen. Sen såg jag fram emot 7 dagars ledighet, men det försvann i fjärran - jag tror frivilligt? Jag har tjatat och bråkat nästan med det privata boendet om att jag vill jobba extra där (igen). Igår halv 5 på kvällen (när jag var på jobbet) ringde min mobil. Det var den ena chefen på det privata boendet som undrade om jag ville jobba kväll där lördag och söndag. Jag kunde såklart inte säga nej, inte efter alla mail och telefonsamtal med välj mig välj mig. M och S är förkylda så jag c-vitaminchockar min kropp och hoppas och ber att jag inte ska bli sjuk till helgen. Då kan jag svära på att jag har satt min sista potatis där.
Tänk vad olika man väljer i livet egentligen. Jag väljer (inte helt frivilligt) att bara jobba 43%. Det ger mindre pengar i kassan men mer frihet. Vi saknar nästan ingenting. Det är barnen som kan vilja ha någonting "för alla andra" har det. Om vi saknar något försöker vi att köpa det begagnat. Mest för plånbokens skull men mer och mer även för miljöns skull. Jag har ingen lust att sabba miljön bara för min lathets eller dumhets skull. På Miljöresan handlade det om mobiler. Gorillorna i Kongo börjar att bli utrotade till stor del för att det produceras för mycket mobiltelefoner. Det beror på att mobilerna innehåller Tantan, som utvinns ur Coltan som finns i Kongo. Jakten på Coltan leder till krig och konflikter. Gorillorna drabbas. Dom jagas även för köttet. Coltanet gör så att människorna flyttar till skogarna. Dom är inte vana vid odlingar så för att få mat dödar dom gorillorna. Kanske något att tänka på när man tröttnat på sin gamla mobil och byter ut den mot en nyare modell, fast den fungerade. För att inte tala om avfallet som blir. En massa gifter som rinner ut i vattnet och ut i luften. Nu tappade jag tråden.

Igår skulle L ha med sig skidor eller pulka till skolan. L valde skidor. Alla tjejerna i L:s klass utom en hade med sig skidor till skolan. L:s skidor är köpta för 50 kronor på en bytardag för ett par år sedan. Dom andras skidor var nyköpta, några till och med enbart köpta för dagens aktivitet. Vissa väljer att jobba lite som jag och köpa mindre grejer. Vissa väljer att jobba mer och köpa nya grejer. När jag hämtade L på fritids skulle vi åka och hämta maken som skulle ta hand om L medans jag jobbade. Jag var därför lite småstressad. När jag kom till fritids var dom ute i skogen bredvid skolan och grillade korv. Jag blev då lite mer stressad. Väl framme vid grillplatsen hittade jag L ifärd med att grilla, men hennes skidor var borta. Hon hade lånat ut dom till en tjej i 1:an. Efter en lång stund kom hon med L:s skidor. Det var väldigt svårt att förklara saken för L. Hon var jättesnäll och lånade ut skidorna, men det blev fel just idag. Men hur skulle L kunna veta det? Jag kom försent till jobbet 20 minuter. Men vad gör det egentligen? I måndags var L på teater i skolan. Adjö herr Muffin. En barnbok som har blivit teater. Jag har lånat den på biblioteket, den var jättebra, men väldigt sorglig. Den handlar om ett gammalt marsvin som dör. Jag grät nästan hela boken igenom. L:s skolsyster ringde precis. L såg inte så bra när hon var på synundersökning hos henne innan jul. Så hon följde upp det idag. Men L såg fortfarande inte så bra. På 4 års kontrollen var det samma sak. Vi fick då en remiss till ögon men dom hittade inget fel. Nu ville skolsköterskan skicka remiss till ögon igen. Eftermiddagen idag ska ägnas åt talpedagogen. Maken, jag och L ska på möte med talpedagogen på sjukhuset, talpedagogen på skolan och L:s fröken. Jag fick föresten inga tulpaner av maken. Men jag köpte en bukett själv.

söndag 17 januari 2010

Facebook, budgettavla och Haiti

Jag är ett stort fan av Lyxfällan på tv 3. Jag både fascineras och förskräcks av människorna som är med. Det finns dom som har det värre ekonomiskt. Jag har ibland lekt med tanken på om vi skulle anmäla oss. Men jag vet inte vad dom skulle göra då? Vi har inga lån förutom dom på huset. Vi spenderar inte mer än vi tjänar. Maten ligger på ungefär 3000 kronor i månaden. Jag vet (skäms) den har gått upp 500 kronor. Jag skyller på att affärerna har smyghöjt igen. Det enda som dom skulle kunna göra är att tvinga mig att jobba mer. Vilket jag vägrar, då lever jag hellre på skorpor och vatten. Jag har tänkt att göra en egen budgettavla men har aldrig fått tummen ur, förrens idag.L:s svarta tavla och monopolpengar. Budgettavlan visar att vi har 19.000 kronor i utgifter varje månad. Maken får ut ungefär 19.000 efter skatt. Sen har vi barnbidraget på, jag tror 1600. S får från och med januari studiebidrag så nu är det bara L:s barnbidrag och flerbarnstillägget. Så vi borde klara oss på hans lön igen. Jag har en lång lista på saker som jag vill ha från Ikea. Bara småsaker men det blir en del ändå. Alltså önskar jag mig ett presentkort på Ikea när jag fyller. Om jag får det ska jag bland annat köpa vita tygservetter. 4 stycken för 20 kronor. Jag vill ha dom oranga. Orange kan man färga med lökskal. Alltså har jag börjat att torka lökskal i källaren. Maken var på Willys för vanliga månadshandlingen idag. Förut har vi alltid köpt färdig riven ost. Den var billigare än hård osten förut + att min matberedare var sönder. Jag har nu ärvt mammas gamla matberedare + att den rivna osten är dyrare än hård osten. Så jag har rivit 2 kilo ost och lagt i små påsar i frysen. Jag har aldrig haft någon längtan efter att gå med i facebook. M och S har varit med länge. Maken gick med för några veckor sedan. Men så läste jag på Stephans blogg I elfte timmen att han hade tjänat 2000 kronor genom Facebook. Han hade gått med i en bytessida och fått barnkläder för det beloppet gratis. Gratis är bäst så när jag hittade på en annan blogg att våran stad också har en bytessida. Så kapitulerade jag och gick med. Jag har redan lagt in en önskan om en våningssäng. Vill någon bli min vän på Facebook skriv en kommentar. Men just nu känns alla problem så futtiga. Det finns alltid dom som har det värre. Just nu tänker jag på Haiti. Dom tror att 200.000 personer har dött. Att 90% har blivit hemlösa. Jag är ett stort fan av nyheter och försöker titta på både regionala och lokala nyhetsprogrammet. Men när Haiti kommer byter jag kanal. Jag klarar bara inte av det. Igår kväll till exempel var det en liten kille som stod och gallskrek. Han var kanske i L:s ålder och svårt skadad. Han hade ont men det fanns ingen smärtlindring. Alla mina egna problem och pengabrist känns så futtiga. Jag har ingen rätt att klaga. Många olika hjälporganisationer gör så gott dom kan. Men dom kan inte göra så mycket utan hjälp. Det känns viktigt att vi, vi som har det så bra egentligen hjälper till. Jag har sms:at in 50 kronor till röda korset. Vill du också göra det Sms:a till 72 900 - skriv AKUT.

lördag 16 januari 2010

Vitlöksodlingen pajjad

Dumma jag lät ballkonglådan med vitlöken som jag planterade igår stå kvar på köksgolvet. I köket skuttar Skutt fri hela dagarna. Hon hade grävit upp och ätit upp nästan alla vitlöksklyftor. Sabla kanin! Kan kaniner äta vitlök? Dagen har mest ägnats åt kökstjänst.Lunchen bestod av ängasoppa, frukostvåfflor med min hemgjorda apelsinmarmelad och dricka till det var apelsinsaft. Tyvärr tycker hela familjen att apelsinsaften är supergod så första flaskan är redan slut. Men jag räknade på det. Jag trodde att det blev mycket dyrare att köpa apelsiner och koka saft och marmelad än att köpa det färdigt. Men det blir mycket billigare, tror jag i alla fall. Apelsinerna kostade 60 kronor, då använde jag inte alla apelsinerna utan vi åt några som dom var. Så om jag räknar att apelsiner + socker + citronsyran kostade 60 kronor. Det blev 2 flaskor saft och 3 stora burkar marmelad. En bruk apelsinmarmelad från Bob kostar 22,50. Det blir 67,50 för 3 burkar marmelad. Apelsinsaft kostar 13,90 flaskan. Det blir ungefär 28 kronor för 2 flaskor saft. Nu var min hemgjorda saft 100 gånger godare än köpesaft. 28 + 67,50 = 95,50. Jag sparade alltså 35 kronor + fick mycket godare saft. Nästa gång ska jag bara göra saften. För tillfället har jag 18 burkar marmelad i skafferiet. Bröd har jag också bakat. Eller jag och jag - bakmaskinen. Min gick sönder så jag fick ärva mammas bakmaskin. Jag har jätteont i höger överarm, maken säger att jag har ett stort blåmärke. Vad jag gjort vet jag inte, men jag kan knappt äta eller kamma håret. Så baka vanligt bröd kommer inte på fråga just nu.Surdegs brödet som jag bakade sist ville inte jäsa. Maken var väldigt snabb med att frysa det (han gillar inte surdeg). Heter det surdeg eller surbröd när det är färdigbakat? Det är ju ingen deg längre då? Jag tinade det och skulle äta det till frukost imorse, men det var stenhårt. Ströbrödsförrådet börjar att ta slut så jag torkade surdegsbrödet tillsammans med lite brödkanter som jag sparat i frysen och gjorde ströbröd av det. När S fyllde gjorde M och S en smörgåstårta. Vi gjorde på vanligt vitt bröd. M skar bort kanterna, dom fick också bli ströbröd.
Till kvällsmys blir det negerbollar. Jag blev akut sugen när jag läste en av mina nya favoritbloggar, Duracellmamman.

Varannan fredag (nästan) äter vi Taco, men vi låg en dag efter. L och S har varit på bio. Jag fick två biobiljetter när jag skrev på Reseforumet. Snackset blev också gratis. Jag svarar på frågor i filmpanelen och är uppe i 117 kronor som man kan köpa biobiljetter eller biosnacks för. S har gått med i bioklubben så vi får poäng på alla biljetter och snacks. Resan dit gick med bussen. L älskar att åka buss. S fick låna makens busskort. Dom såg Alvin och gänget 2. S tyckte att den var jättebra och skrattade gott flera gånger. L tyckte den var rolig halva filmen sen tjatade hon bara om att få åka hem. Före filmen gick dom på stan. L fick en ny mössa, 20 kronor på rea.

Vi hittade inget som vi ville se på burken så vi ska titta på Natt på museet 2. En av filmerna som jag tog ta 5 betala för 1. S kom hem från skolan igår och sa att sångfröken hade sagt att dom som inte hade Spotify skulle skaffa det. S och en till var dom enda som inte hade. Betala för det har jag ingen lust (läs råd) med. Så jag sökte på datorn. Först sökte jag på spotify + invite. Men inget. Då sökte jag på spotify + invite + free och napp!!! Vi har nu spotify gratis på alla datorer, även makens jobbadator. Vill fler skaffa kolla här. Jag har redan gjort en spellista som jag lyssnar på varje gång jag sitter vid datorn.

fredag 15 januari 2010

Zombiefiskar och nagellack

Dagen började inte fullt så bra kanske. S var skitförbannad. Hon skulle ta bort nagellacket hon hade på fingrarna. Efter ena handen tog nagellacksborttagningen slut. Inte fullt så snyggt kanske att bara vara målad på en hand! Hon valde att inte gå till skolan halvmålad. Hon målade nytt lack istället. Min ena lins har gått sönder, en liten bit har gått av. Denna lilla bit gör så att det skaver och skaver. Såklart var det sista linsen i förpackningen och självklart har jag nyss bytt den. Det var inget annat än att beställa nya linser. Jag gjorde det via Gratisbio och har nu kommit upp i över 1000 poäng. Det ger presentkort på 250 kronor. Men jag kan inte bestämma om jag ska ta roliga presentkort eller nyttiga eller lite nyttiga. Roliga är av typen Max eller Lagerhaus. Nyttiga är Coop eller Ica. Lite nyttiga är Kappahl eller HM. Att dela upp och ta 50 där och 50 där vill jag inte göra utan jag vill ha allt på samma ställe. Som grädde på moset känns det som om jag svalt ståltråd med glas bitar i. L är dessutom hemma från lekis idag igen, lööööööös i magen. Jag har en liten dröm om att bli självförsörjande. Tyvärr rimmar den drömmen illa med att vi bor i en villa med en pytteliten trädgård och jag vägrar att flytta härifrån. Alltså får jag bli självförsörjande på det som går. Hittills är det gelé, örtte och äppelmos. Det var chili förut också men i somras blev det inte en enda liten chilifrukt. Idag har jag planterat vitlök i en ballkonglåda. Jag tog in den igår för att jorden skulle tina och petade ner klyftorna idag. Den får stå inne ett par dagar innan jag sätter ut den tänkte jag. I sommar ska jag försöka att sätta en hallonhäck och ett till äppelträd om pengarna räcker och maken inte skriker. Men jag vet inte varför han klagar egentligen, det blir ju mycket mindre gräs att klippa om jag planterar överallt. Saften brukar nämligen inte räcka hela året och den enda sylten som M äter är hallonsylt. Så den enda sylten vi köper är hallonsylt (och lingonsylt, borde ge mig ut i skogen men jag gillar inte kryp och jag gillar inte skogen). Igår var L och jag på begravning. En av dom nya fiskarna dog. Jag HATAR att plocka upp döda fiskar ur akvariet. Jag mår illa och får blunda nästan hela tiden. Jag tar hand om döda människor hur ofta som helst men det gör mig ingenting. Men döda djur (ryser). Idag har en ny fisk till dött men jag har inte tagit mig i kragen ännu. Jag hoppas att maken slutar tidigare eller något. L sa att det var två döda fiskar men när vi tittade efter var det bara en. L tror nu att den ena döda fisken lever och har blivit en zombiefisk. Överdos av Scooby Doo? Är det bara vi som har otur med fiskarna? Jämt när vi köper nya fiskar dör över hälften av dom. En av mina gamla arbetskollegor har skolat om sig till barnmorska, hon tar examen idag. På ett sätt är jag avundsjuk på henne. Hon kommer att jobba i livets början nu. Jag är kvar i livets slut. Den här burken finns på Åhlens och jag vill hemskt gärna ha den när jag fyller tack. Den är två våningar. Mamma har en burk med tre våningar, jag lånade den av henne ett tag men när jag tröttnade fick hon tillbaka den. Nu efter flera år har jag kommit på att den var väldigt bra att ha.
Den såg ut ungefär så här fast med andra färger. Idag är det tulpanens dag. Jag mailade maken och skrev det så jag hoppas han fattar piken. Tulpanerna jag köpte i lördags har nämligen vissnat.

torsdag 14 januari 2010

Extrajobb och sjuk?

Förut fick jag jobba en del turer extra på det privata boendet inne i stora staden. Men efter att dom böt chefer så har det blivit tyst, väldigt tyst, inte minsta knyst. Jag trodde att det var för att den ena chefen som slutade skulle börja jobba som sjuksköterska och då täcka upp dom otillsatta kvällarna dom hade. Men en dag i höstas ringde en sjuksköterska och frågade om jag kunde jobba extra samma kväll. Vilket jag gjorde. Jag fick då reda på att alla turer som var otillsatta fortfarande var det. Jag mailade då och ringde den ena chefen, men inget hände. Jag mailade då den andra chefen, men inget hände då heller. Men så häromdagen (elräkning på 3500 kronor gör att jag skulle behöva jobba extra) mailade jag chefen igen. Hon hörde av sig samma dag "Hej! Jag har inte träffat dig men enligt hörsägen blev du sjuk flera ggr när du skulle arbeta och det skapade mycket problem. Vill du så kan du få arbeta en A-tur nu på lördag den 16 januari skulle du kunna det så hör av dig i så fall i dag till mig". Jag vet att jag ställde in några turer men jag var ju faktiskt sjuk med bland annat kräksjuka och annat. Så jag mailade tillbaka att det var tråkigt att det hade ställt till problem och att jag inte kunde jobba på lördag. Hon svarade nästan direkt "Hej! Det var ju tråkigt att du blev sjuk det visste inte jag. Du kan ge mig ett förslag på helger du kan arbeta så kan jag återkomma." Konstigt! Nästan som om dom trodde att jag inte var sjuk, nu nästan ursäktade hon sig för att jag verkligen hade varit sjuk. Ja ja, inte spelar det mig någon roll egentligen bara jag får in foten där igen. Kommunen sparar nämligen pengar och får inte ta in vikarier så dom ordinarie får byta med varandra om dom vill vara lediga.
Annie gav en kommentar på mitt inlägg om att jag rullade ved av tidningar. Det finns tydligen en brikettpressare att köpa för 250 kronor. Man blöter tidningarna och pressar dom till tegelstensformar i pressen. Sen eldar man med dom när dom har torkat. Verkar vara jättebra, tack för tipset! Maken jobbade över igår så det finns fortfarande ingen ved i huset. Värmen ligger mellan 17 - 18 grader. Jag vet inte om det är därför som jag fryser så jag skakar eller om jag börjar få S sjukdom. Hon är för övrigt frisk och i skolan idag. L däremot är hemma med mig. Hon kräktes imorse. Vad det var vet jag inte för hon har inte kräkts något mer. Jag har ont i huvudet och kroppen också. Problemet med mig är att jag nästan aldrig får feber. Får jag feber så ligger jag runt 37,5 som många andra har i normaltemp så ingen tror att jag har feber. Men jag blir helt däckad. Ljusen blev bra. Den längst till höger var väldigt svår att få ur formen det är därför den är flammig. Dom blev tillräckligt bra att ha som presenter. Jag har bara rött färgpigment (färgkritor blir inte lika fin och bra färg) och skulle vilja ha fler olika färger. Lite tråkigt med bara röda ljus nu när julen är slut. Apropå jul så hörde kudden som jag ville ge S i alla hjärtans dags present till julsortimentet på Ikea. Dom säljs inte längre och dom skickar inte efter varor från andra varuhus. Så nu måste jag fundera ut en ny present till henne. I somras när maken och jag var på blomvaruhuset ville jag köpa en kiwi planta. Tyvärr hade jag inte pengar så det räckte. Men nu har jag köpt kiwi frön och planterat. 23 kronor för 30 frön.
Jag har även planterat om kaffeplantorna. Jag har två stora koppar som jag har som kruka. Nu vill jag ha två koppar till.
Med posten kom den sista Monsters vs Aliens filmen från Findus. Och några dukar som kalas colour cather. Dom ska tydligen "fånga" upp överflödsfärg från kläder när man tvättar i tvättmaskinen så att det inte färgar av sig. Ibland drabbas jag av gratis iver, bara för att det står gratis så bara måste jag ha det. Det här var en sån grej, jag tror inte att jag kommer att använda dom. Stearinfläcken på köksduken gick bort helt. Jag strök på den med ett kaffefilter mellan duken och strykjärnet. Sen tvättade jag den som vanligt. Petra med bloggen Gratis är gott tipsade om att man får olika preimier från Jane Hellen om man skriver 5 vänner som dom skickar rabattkupong på 20 kronor på deras hårfärgning. Kolla här. Jag valde en fönborste. S har säkert 5 vänner som hon kan skicka till så vi får en stegmätare också. Jag har redan en men det kan vara bra med fler.

onsdag 13 januari 2010

Marmelad och fläckar

S är fortfarande sjuk. Troligtvis någon form av influensa som (peppar peppar) ingen annan blivit smittat med. Hon har haft feber sen i måndags, ont i kroppen, halsen och huvudet. Idag är första dagen hon är feberfri. Så idag har hon gjort lite mer än bara suttit framför tv:n. Gjort ljus med mig till exempel.Men det gick väl inte så där jättebra!!! Hon råkade välta ena formen när den var full av stearin. Stor fläck på köksduken. Typiskt!!!! Jag måste försöka få bort den. 3 ljus blev det av den enkla anledningen att vi bara har 3 formar. Jag visar resultat utan form imorgon. Jag vill ha vår. För att få lite mer vårkänsla har jag kokat apelsinsaft.

Den blir mycket godare än köpt apelsinsaft. Jag brukar göra det när apelsinerna är billiga längre fram i vår men jag kunde inte vänta. Jag som är marmelad beroende gjorde även apelsinmarmelad. Den har kokat i över 2 timmar och vill inte bli marmeladig, den är fortfarande saftig. Jag vill inte jag vill inte åka till Coop och köpa certin. Maken svor en ramsa över mina pappervedträn. Det blev en massa pappers askbitar. Han löste ved bristen på sitt eget vis. Han sågade upp alla lösa plankor och spillbitar i garaget. Men ikväll ska vi ta våra sista slantar och köpa en kubik ved till. Elräkningen för december kom idag. 3400 kronor!!!!!!!!!!! För en månad, då eldade vi rätt så bra annars hade det säkert varit på ännu mera. Men elen brukar ligga på 1000 - 1500 kronor/månad. Köksdörren behöver bytas. Står man bredvid den så blåser det iskalla vindar rakt in. Jag har en ihoprullad filt liggande längst ner men det hjälper inte eftersom det blåser in där uppe med. Min farmor hade två kuddar i sin säng för att det skulle bli en soffa. När hon inte ville ha dom fick jag ärva dom. Dom ligger nu som vindskydd i dörrhålet. Men jag skulle behöva spika upp en filt också för det blåser in över kuddarna.

Anki på köpstopp har skrivit om ett radio program som heter Syjuntan och går i P1 på måndagar klockan 10.00. Det lät intressant så jag lyssnade på ett av programmen i datorn. Programmet jag valde handlade om recycle. Bland annat var det med ett par som bodde i Dalsland som hette Lisa och Jonatan Malm. Dom är ”gör det självare". Men jag gillade inslaget med Elina Holmgren från Sjöjdkollektivet bäst. Hon berättade om en halvt bortglömd konst – att lappa och laga. Jag lappar och lagar så mycket jag kan eftersom jag tycker det är slöseri att slänga saker. Min mamma och morfar pratade om att stoppa strumpor en gång. Morfar hade någon sorts grej som han stoppade sina strumpor med. Jag har ingen aning om vad det var men jag skulle nog vilja ha en. Jag fuskar alltid när jag ska stoppa strumpor. Jag kör dom i symaskinen. Inte vidare snyggt men hålet försvinner.

tisdag 12 januari 2010

Presentpyssel

Petra med bloggen Gratis är gott har skrivit om ett samlarkuvert från Gevalia. Om man köper 6 paket kaffe och skickar in kvitto får man 1 paket gratis. Jag har inte lyckats hitta kuveret så jag mailade Gevalia. Som svarade: Hej! Tack för ditt e-mail. Du kan skicka in kvittona i ett vanligt kuvert märkt: Gevalia Kaffecheck 801 86 Gävle Gör så här: Spara dina kvitton och markera dina inköp från Gevalia. (Gäller 450g och 500g) Köp 6 paket Gevalia och få ett valfritt paket Köp 11 paket och få två valfria paket Köp 15 paket Gevalia och få tre valfria paket Med vänlig hälsning Kraft Foods Sverige AB Vi dricker mycket kaffe så att få 3 paket gratis är inte helt fel. Nu för att få det hela ännu billigare letar jag efter extrapris på Gevalia kaffe. Jag vann både M:s och L:s alla hjärtans dags presenter på Tradera.M ska få Arsenal kalsonger. L ska få Pokemon gubbar. Det var över 20 gubbar med bollar för 132 kronor (med porto) en rejäl förtjänst alltså. Men det var en strid både för kalsongerna och Pokemon. S vill ha prydnadskuddar till sin soffa. Hon hittade ett par som hon gillade på Ikea. Typiskt nog gick dom inte att beställa och fanns inte på vårat varuhus. Jag har mailat kundtjänst och frågat om dom kan hjälpa mig. Nu hoppas jag att dom kan det. Filmerna från Home enter kom till slut. Jag hade tydligen blivit spärrad. Eller jag och jag, våran adress. När någon beställde saker anonymt i M:s namn spärrade vi lite överallt för att slippa få alla saker som vi inte ville ha. 6 filmer för 149 kronor, en förtjänst på 745 kronor. Ica age 3 ska L få när hon fyller. M ska få Harry Potter när han fyller. Ve och fasa!!!! Häromdagen kom jag på att M fyller 18 år!!!!!!!!!! ARTON ÅR. I april. S och maken har gjort klart för mig att dom vanliga "futtpresenterna" inte duger när man fyller 18. Det ska vara dyra saker. Att M får säsongskortet varje år som kostar över 1000 kronor, det räknas tydligen inte. I alla fall inte som dugvänlig 18 års present. Nu funderar jag på att värva resten av släkten och ge honom en fotbollsresa. Antingen till Spanien eller England. Min älskade lilla lillebror var med pappa till England på fotbollsresa när han var liten. Film nummer två från Findus har kommit. Jag tänkte att sälja den på Tradera. Eftersom den (var) ny och inplastad så får man mer för den. Innan L fick för sig att skala den. M har ett par J Lindeberg jeans som han älskar och använder så ofta han kan. Tyvärr slits dom som vanliga jeans även fast dom kostade x antal mer. Grenen är värst utsatt. Jag lagar och lagar. Nu har jag förstärkt lagningen och grenen med en jeans lapp från ett par andra jeans. Om någon har missat det så gillar jag ljus. Både att elda dom och göra dom. Idag blev det två kaffe geleljus. Veden tog helt slut igår. Det var minst minus 15 grader hela dagen. 16,5 grad inne när jag vaknade så jag eldade upp den lilla veden vi hade kvar. För att få den att räcka lite längre så rullade jag "vedträn" av gamla tidningar. Vi har inte varit till återvinningen förra veckan så papperförrådet var stort.

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...