söndag 17 oktober 2010

Friteringskväll och splittrad

Jag känner mig lite splittrad ibland. En del av mig vill vara hemmamamma på heltid och en del av mig vill rädda miljön. Vissa saker går hand i hand så jag kan göra båda. Om jag sopsorterar räddar jag miljön och sparar in på sophämtningen. Sätter jag in lågenergilampor samma sak. Men maten gör det inte. Om jag gör storkok eller bakar bröd så gör det det men om jag vill ha ekologisk eller närproducerad mat gör det inte det. Min syn på kött gör det absolut inte. Kött på extrapris är billigt (beroende på vad man jämför med, linser och bönor är billigare). Kött från gården är dyyyyyyrt. Som att köpa oxfilé på extrapris.
Efter friteringskvällen igår kan jag konstatera att smaken är som baken. Jag tyckte att räkorna var godast. Maken och M tyckte dom smakade sämst. S och L åt bara kycklingfilerna och vägrade äta det andra så vad dom tyckte vet jag inte. Maken tyckte kycklingen smakade bäst. M fläskfilen. Jag tyckte både kycklingen och fläskfilen smakade inte så gott. Vi gjorde samma friyrsmet till allt och doppade och friterade. Jag tror det är lättare att fritera direkt i en kastrull. Vi har en fritös och det fastnade i korgen innan vi kom på att vi skulle ha korgen nersänkt och lägga i det vi skulle fritera. Vi tredubblade smeten och har friterat i frysen som räcker till en måltid till till alla fem. Hur jag gjorde finns här.
S var sugen på chips igår kväll. Vi hade bara nötterna och popcorn. Kanderade nötter var gott. Vinägercachev och majs var det inte. Hon mikrade skalad och skivad potatis i 5 minuter.
Vips chips.
Steg två är gjord på L:s Halloweenkostym. Bara steg tre kvar.
Frysboxen i källaren är full. Proppfull både med mat och is. Isen är borttagen, jag har frostat av den. Korven från korvfabriken börjar att ta slut så på höstlovet ska vi göra ett nytt besök där. Om jag får som jag vill och pengarna räcker så blir det även 15 kilo nötkött köpt då. Alltså är vi i behov av extrafrysen som jag vill ha i garaget. Nya kostar för mycket så det blir nog en annons i den lokala tidningen. Det var ett annat exempel på hemmamamma och miljövän som går hand i hand.

1 kommentar:

Mor Grön sa...

Det där dilemmat känner jag verkligen igen. Jag vill jobba lite. vilket kräver låga utgifter. Men också köpa med etik och kvalitet vilket ofta ger högre utgifter.

När det gäller kläder och prylar kan man ju lösa det genom att handla second hand. Men begagnat kött vore väl ingen höjdare...Vi har köpt en del lammkött genom bekanta som vi fått billigt. Annars brukar jag söka genom hyllorna efter kort-datum-kött som sänks till halva priset. Coop forum brukar ha mycket sådant tycker jag. Hittar nästan varje vecka.

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...