måndag 25 oktober 2010

29200 dagar

Lever en genomsnittlig svensk. En genomsnittlig svensk tillbringar 1825 dagar av dom att se på tv. Då tittar vi i genomsnitt på tv 2 timmar/dag. Eller 5 år om man lägger ihop alla timmar och gör år istället för dagar av det. En genomsnittlig svensk sover 8 timmar/dygn. Det är 9730 dagar om man lägger ihop alla timmar och man lever tills man är 80 år. Börjar man jobba när man är 20 och jobbar tills man är 65 år så jobbar man 16296 dagar. Då är det avdraget för lördag och söndag och 5 veckors semester varje år. 44,6 år av sitt liv tillbringar man på jobbet om man jobbar heltid. Det är alltså om man blir 80 år som medel livslängden är i Sverige. Min mormor fick Alzheimer när hon var 58 år. Hon hamnade på långvården (som det hette då) när hon var 60 år. Hon och morfar hade egen affär och jobbade jämt. Dom tog nästan inte ens semester. Dom skulle resa, uppleva saker och vara lediga när dom gick i pension. Vilket mormor alltså inte gjorde.
En genomsnittlig svensk tillbringar mer tid på jobbet än tillsammans med sina barn. Ett genomsnittligt svenskt barn tillbringar mer tid i samhällets vård än hemma hos sina föräldrar. Jag valde att vara hemma med mina barn när L var liten. Ekonomin fick bära eller brista. Den brast så jag fick börja jobba igen. När M och S var små jobbade både maken och jag. Vi hörde till den genomsnittliga familjen med barnen mer borta än hemma. Det ville vi inte uppleva igen när L kom. Vårdnadsbidraget hade varit en hjälp för oss. Tyvärr fanns det inte då. Nu finns det i vissa kommuner men långt ifrån alla. Jag läser med bestörtning att KD vill skrota sin hjärtefråga vårdnadsbidraget. Det enda som skilde dom från alla andra partier vill dom skrota! Varför då? Barn är det bästa vi har. Deras bästa borde vara allas sak.
Det pratas om att höja pensionsåldern till 67 år. 601 dagar till ska man tillbringa på jobbet tycker vissa. Jag tycker att pensionsåldern borde minska. Så man kan få leva sina golden days innan man hoppar på änglatåget. Det skulle även minska arbetslösheten. Det man sparar in på akassan kan man höja pensionerna med. Jag har valt att jobba 43 %. Inte frivilligt egentligen. Egentligen vill jag fortsätta vara hemma på heltid men ekonomin tillåter inte det. Jag vill inte tillbringa 44,6 år på jobbet. Fram till 1971 jobbade man mycket mer än våran 40 timmars vecka. 1971 infördes 8 timmars arbetsdagar och man slutade jobba lördagar. Efter det har arbetstiden stått stilla. Det kanske är dags att införa 35 timmars arbetsvecka?
Den genomsnittlige svensken som jobbar heltid, tittar på tv 2 timmar/dag och sover 8 timmar/natt har 1349 dagar kvar att leva på. Om h*n lever till 80 år vill säga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Skrämmande och jag håller helt med dig!

Sofia

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...