lördag 14 augusti 2010

Plåster, prövomat och pepparkakor

Häromdagen när jag gjorde äppelkakan skar jag äpplena på min mandolin. Det måste vara ett av dom bästa redskapen man kan ha i ett kök. Jag använder den hela tiden, nästan. Äppelkaka, potatisgratäng, inlagd gurka, pizzasallad. Bara fantasin sätter gränser. Jag fick några äpplen över och eftersom jag hade plats kvar på äppeltorken tänkte jag skära fler äpplen dit. Och skar mig! halva tummen nästan. Det forsade blod. Det är andra gången jag skär mig på mandolinen. Förut var det knivar jag inte fick använda för maken, nu är det min älskade mandolin.
Jag är inte så knusslig så jag tejpade ihop tummen med strips. Sen fick M sätta på en kompress och plåster. Man kan se på plåstren om en person har barn eller inte.
Nästa helg ska vi ha kräftskiva med föräldrar och makens syster med familj. Vi ska ha knytis men vara hemma hos oss. Igår köpte vi kräfthattar, det tyckte S att vi skulle ha. 80 kronor! För 12 hattar! Jag provar recept hej vilt. Jag vill inte bara slänga fram kräftorna. Vitlöksbröd. Recept kommer en annan dag på min receptblogg. Det ska var brödet ihop med köpt pain riche. Espressotårta och kaffe till efterrätt. Den var supergod. Om man gillar kaffe. S och L gillade den inte så till barnen kommer det att serveras vanlig glass. Recept finns här.När jag ändå höll på och bakade gjorde jag latmajas limpa och läfsor också. Latmajas kommer recept på en annan dag. Läfsor finns recept på här.

Det växer så det knakar inne i köket. Mungbönorna, ärtskotten och solrosskotten växer och växer. Rädisgroddarna växte också så det knakade. Men precis som förra gången såg det ut som mögel på dom. Ingen tyckte om smaken på dom heller så det kommer jag inte att grodda igen.När vi var på Ullared laddade jag upp med en massa tygfärger. Det var ungefär halva priset mot hemma. Så igår färgade jag om mina röda tygservetter till jul.Apropå jul har jag redan bakat pepparkakorna. Skojade bara som L brukar säga. Men jag har bakat pepparkakor. 150 stycken. Vi har en pepparkaksform som ser ut som en kräfta och i ett svagt ögonblick lovade jag L att vi kunde baka kräftpepparkakor till kräftskivan. Ikväll ska vi ha våran egen privata kinesiska kräftor kräftskiva så igår när jag kompletteringshandlade. Jag måste skärpa mig jag har blivit jättedålig på att låta bli att kompletteringshandla. Jag hittade ingen pepparkaksdeg och frågade en personal som sa att det har dom bara till jul. Så det blev kryddhyllan nästa och en påse pepparkakskryddor och egen deg. Jag vet inte om jag törs skriva detta. Mitt rykte som hemmamamma kommer att svikta. Men jag har aldrig gjort egen pepparkaksdeg. Jag köper alltid färdig. Förens idag. Receptet som stod bak på påsen blev 3 eller 4 gånger så mycket som köpt deg. Det blev deg och pepparkakor överallt. För mycket det för att bara vara till kräftskivan. Så vi gjorde pepparkakorna till halloween också. det måste väl gå att frysa pepparkakor?? Det är första gången jag bakat ben, kräftor, fladdermöss och spindlar mitt i sommaren. Förutom mina 10 auktioner som jag la ut på Tradera i torsdags så har jag lagt ut 10 auktioner till idag. Dom flesta var S saker men jag hoppas på lite provision, det tog över 2 timmar. Tradera har nämligen en kampanj i helgen där man inte behöver betala avgiften på 50 auktioner. Vill fler ta del av kampanjen tryck här. Jag har fått min första medlem på Freecycle, förutom maken. Jippie!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, jag misstänker att pepparkakorna blir mjuka när du tinar upp dom? Men bortsett från det, grattis att du upptäckt hur lätt det är att göra egen deg! Mkt godare blir kakorna oxå, och billigare!Och så slipper man ju alla tillsatser. Ännu godare blir dom om degen får vila några dagar och jag tror oxå att degen går bra att frysa (fast det har jag aldrig provat).
Margit

Anonym sa...

Degen går jättebra att frysa!

S

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...