söndag 11 juli 2010

Söta saker - två smaker - romtopf

Månadens utmaning hos söta saker är två smaker. Man fick även ha flera smaker. Jag har länge velat göra romtopf. Men för det första har jag aldrig fått tummen ur. För det andra ska det göras i flera omgångar på färska bär (helst) så det kan inte göras året om. Tyvärr kan den inte provsmakas för den ska dra till sig i minst 3 månader. Så jag tänkte att det kanske kan bli en ny tradition, romtopf på efterrättsbordet på julafton. Jag valde romtopf för det blir flera olika smaker, det söta från smultron och jordgubbar, det lite syrliga från krusbär och vinbär och det starka från romen.
Jag fuskade lite och tog i några björnbär och vinbär jag hade i frysen annars är det färska bär från trädgården och skogen. Man kan använda vilka bär och frukter som helst. Jag hade i björnbär
röda vinbär
smultron
blåbär
jordgubbar
När fler bär mognar kommer jag att fylla på med:
fler röda vinbär
hallon
krusbär
Förutom bär behövs 2 dl socker och 2 dl vit rom/ liter bär. Blanda bären med socker och rom och låt stå och safta till sig en stund. Lägg sedan ner dom i en burk. Förvara burken i kylskåpet. Fyll på med flera bär varefter det mognar. När bärsäsongen är över låt burken stå i 3 månader. Romen dricker man som likör eller har som glassås. Bären äter man med vispad grädde.

2 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Mumsfilibabba! Tänkte också att jag skulle göra det där smarta med att fylla på bär efterhand när jag såg det på TV i våras. Nu mitt i bärsäsongen hade det helt fallit i glömska, så tusen tack för påminnelsen.

Tina N sa...

Jag har också gjort Romtopf i år. Gott och värt väntan! :)

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...