onsdag 24 mars 2010

Hjälp lilla Rim

Ibland känner jag bara för att gråta. Hur kan svenska myndigheter vara så tjockskalliga. Alla barn har rätt till ett bra lyckligt liv. Om dom inte kan få det hemma är det upp till oss andra att göra så att dom kan få det någon annanstans. Ett annat land eller ett annat hem.
Lilla Rim, 2,5 år, behandlas akut i Örebro för sin svåra sjukdom, medelhavsfeber. En svår sjukdom som är obotlig, men inte smittar. Ger korta feberattacker, inflammation runt bukhålan, lungor och leder.
I helgen lyckades läkarna rädda hennes liv. Hade hon kommit in bara några minuter senare till sjukhuset hade kanske inte hennes mamma kunna krama henna idag. Hon, hennes mamma och två systrar ska utvisas till Libanon. Det går inte. Låt familjen stanna.
Svår sjukdom är inget skäl att få asyl. Det finns säkert miljontals barn i världen som lider av svåra sjukdomar och som aldrig kommer att få den bra vård som vi i Sverige har. Men den här familjen finns i Sverige nu.
Dom har bott i Sverige i 3 år. Lilla Rim är född i Sverige. Dom sökte asyl redan för 3 år sedan, innan Rim föddes. Förra sommaren fick familjen besked om att Rims tillstånd inte var något hinder för utvisning. Trots att Migrationsverket fått en rad läkarintyg, som bekräftat allvaret i sjukdomen.
Rims kamp för livet är ett drama för hennes familj. Hennes systrar, i dag fyra och åtta år gamla, har varit tre år i Sverige och följt sin systers kamp för livet. Storasyster vågar knappt gå till skolan utan vill vara hemma med sin lillasyster. När lillasyster läggs in på sjukhuset vägrar hennes syskon att lämna hennes sida. Sverige var ett av de första länderna att underteckna FN:s barnkonvention år 1990. Men vi har ingen lag på att Barnkonventionen ska följas. I stället finns konventionens formuleringar med som delar av andra lagar, till exempel asyllagstiftningen.
Det enda rätta är att göra barnkonventionen till lag. Då blir det uppenbart för myndigheter och domstolar, att barnens bästa ska komma i första rummet vid alla åtgärder som rör dem. Vad än vuxenvärlden ställt till med, är det barnets väl som ska gälla inför domare och andra beslutsfattare.

Med barnkonventionen som svensk lag, är det uppenbart att det bara finns en sak att göra. Rim och hennes familj måste få stanna i Sverige. Det finns inget alternativ helt enkelt.

Jag har skrivit till Migrationsminister Tobias Billström. Gör det du med så att Sverige gör lag an barnkonventionen och så att lilla Rim kan få stanna i Sverige.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej!
Vi är många som är förtvivlade över lilla Rims situation.
Jag har startat en namninsamling och en facebookgrupp för att försöka stoppa utvisningen. Du hittar dessa på följande adresser:
http://www.gopetition.com/online/35028.html
och
http://www.facebook.com/group.php?gid=103165116387229&ref=ts

Vi ska stoppa det här!
/Ida

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...