Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

torsdag 4 mars 2010

Bokrecenssion (stavas det så)

Först två svar på kommentarer. Esbe vi gör linsbiffar, linssoppa och linssås. Jag vill väldigt gärna ha receptet på din linsgryta. Jennyringblomman undrade hur jag gör egen Oboy. 1 dl kakao, 1 dl socker och 1 påse mjölkpulver blandas i en stor burk. Dosera som vanlig Oboy med ett par tsk till glas/mugg med vatten istället för mjölk.
Imorgon ska L och jag ta en riktigt lång sovmorgon. Hennes skola ska vara stängd imorgon för dom är rädda för att taket ska rasa in av all snö. Jag behöver åka och handla alla hennes kalasgrejer och då skulle vi kunna göra det redan på förmiddagen. Men S vill följa med och hon slutar inte förens 15.30.
Min utmaning med köpstopp börjar inte förens nästa vecka. Förra veckan gjorde jag några fynd på Tradera. Dom har kommit i lådan redan. L:s prinsessklänning. Den kom redan i måndags, verkligen expressfart. Hon har haft den på sig hemma nästan hela tiden efter att den kom. L säger att hon är en riktig prinsessa och att när hon blir stor blir hon en riktig drottning. När jag säger att det inte är sant så blir hon jättearg för hon är minsann en riktig prinsessa inte någon låtsas. Maken var på utvecklingssamtal med L:s fröken igår. Dom har redan haft diagnostiska prov i svenska och matte. I svenska fick L 18 rätt av 36. Felen hon hade hör ihop med hennes talsvårigheter. På matten fick hon 15 rätt av 16. Sista talet fick hon fel på för hon började bli trött och stressad. Ett mattesnille med andra ord. Undrar vem hon har ärvt det av? Inte är det av mig i alla fall jag vet knappt att 1 + 1 blir 2.

En kruka att ha köksredskap i på bänken i köket. Fast vi har massor med lådor och fast jag rensar med jämna mellanrum så är det trångt bland redskapen. Nu blir det lite mer luft i lådorna i alla fall. Jag har sytt en förkläde av ett gammalt lakan och några band jag hade hemma. När jag var klar hittade jag makens gamla plastförkläde längst in i städskåpet. Ett som han hade redan när vi träffades för över 20 år sedan. Jag tror jag ska förpassa det till myrlådan.

Jag fick ingen Shower drop i julklapp så jag köpte en själv. Maken muttrade något om ännu en grej för att minska hit och räkna dit. Men sen blev han som män är mest tekniknörd och kalibrerade och ställde in klockan på den. Jag blev lite besviken måste jag säga. Jag trodde att man skulle installera den på duschen så den räknade ut hur mycket vatten som går åt. Men icke. Du trycker på den när du börjar duscha och trycker av den när du är klar sen räknar den ut på ett ungefär hur mycket vatten som har gått åt. Efter att ungefär 35 liter har gått åt larmar den. Sen har jag hittat två saker till som jag vill ha.

Diskborste utvecklad av alfa laval. Den ska tydligen hålla i flera år. En diskborste kostar ca 10 kronor. Den här kostar 59 kronor. På 6 borstar så har den lönat sig. Undrar hur många diskborstar man gör av med på ett år??? Sen om den fungerar blir det mindre avfall att slänga. Avtorkbart tårtpapper. Inte för att jag har tårtpapper under tårtorna men det beror mest på att jag alltid glömmer köpa och inte vill slänga saker.

Bokrecenssionen då! Jag har läst den Tämjda människan av Bosse Ljungqvist. Den är tryckt 1987 och finns inte att köpa vad jag vet. jag har lånat den på biblioteket där den fanns nere i förrådet. Språket är svårt att förstå men jag gillar boken. Författaren kallar samhället för draken. Vi lever bara ett liv och har bara ett visst antal timmar att fylla varje dag, vad vill vi fylla dom med? Vi säljer oss själva till våra jobb. Författaren tycker att vi ska gå tillbaka till små orter med mer självhushållning. Det är slöseri med tid och natur, miljö och resurser att leva som vi gör. Toaletterna till exempel som slösar med en massa dricksvatten. Bättre med mulltoa så skiten kan göda åkrar och gå tillbaka till ursprunget. Dvs till jorden som vi fick maten ifrån. Draken vill att alla barn ska vara på dagis så att alla kan tjäna draken. Jag kan förstå hur författaren tänker och jag kan mycket väl tänka mig att leva så (även fast jag föredrar vanliga toaletter, jag hatar torrdass). Om vi bodde på en ort där det fanns bönder som säljer kött, grönsaker, säd med mera behöver vi inte ta bilen till stormarknaden. När vi köper maten direkt av odlaren är den inte inplastad och det blir mindre avfall. Allt det vi använder ska enligt författaren gå att återanvända på ett eller annat sätt.

3 kommentarer:

Esbe sa...

Hur funkar groddningen?

Hm... jag glömmer alltid! Receptet är egentligen inte på linser, men jag brukar blanda i linser efter smak! Så här är receptet:

Tuvas morotssås
(serveras med tagliatelle) 4 pers

4 morötter, ca 400 g
2 gula lökar, ca 250 g
1 burk krossade tomater, 400 g
1 ½ grönsaksbuljongtärning
1 burk creme fraiche, 2 dl
1-2 tsk oregano
1-2 tsk basilika
1 dl vatten
1-2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm peppar

Skala och riv morötterna.
Hacka löken.
Lägg i en stor kastrull.
I med övriga ingredienser, rör om ordentligt!

Låt koka sakta under lock, ca 20 minuter.

Koka pastan under tiden!

Anonym sa...

Hej!du vet väl att du kan köra din diskborste i diskmaskinen?jag har en från Ullared som jag kört hur många ggr som helst och den är som ny!
mvh en trogen läsare

Ann-Christin sa...

Tråkigt att höra om showerdrop. Jag har också den tämjda människan i bokhyllan. Skall försöka att läsa den nästa vecka!