Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 15 september 2009

Maxtaxa och vårdnadsbidrag

Ibland blir jag helt mållös, jag vet inte vad jag ska säga. Vissa saker är så dumma att jag bara blir stum. Vårdnadsbidraget är en antifeministisk reform som måste avskaffas. Det skriver Vänsterpartiet i en jämställdhetsrapport. Partiet menar att vårdnadsbidraget uppmuntrar kvinnor att vara hemma och bli försörjda av sin man. Dessutom kräver Vänsterpartiet att föräldraledigheten görs individuell så att föräldrarna får var sin del, som inte ska kunna överlåtas. Vänsterpartiet vill också att kvinnor ska uppmuntras att arbeta heltid. Det kan ske genom att rätten till fast anställning skärps. Varför ska man få välja själv hur länge man vill vara hemma? Eller vem som ska vara hemma? Eller hur mycket eller lite man vill jobba? Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dom utan med sina arbetskamrater? Vänsterpartiet vill att alla barn ska bli samhällsbarn, uppfostrade av samhället och inte av sina föräldrar. Vänsterpartiet vill också ta bort könet, alla människor ska bli könslösa Peter Pan människor. Då blir det inga fler barn om det inte finns kvinnor och män, men det är väl det som vänsterpartiet vill - då kan alla jobba 100% och allt blir jämlikt. Det verkar också som om vänsterpartiet tycker att moderskänslor är fullt eftersom kvinnan måste undertrycka dom för att dela på föräldraledigheten och sen börja jobba heltid. Kvinnor och män är olika låt oss fortsätta vara det.

Undersökningar från England visar att var tredje kvinna vill vara hemma med sina barn. Sex av tio vill gå ner i arbetstid för att vara mer med sina barn. Säkert är siffrona lika i Sverige. Alla vill inte ha sina barn på dagis. Alla vill inte jobba heltid. Om alla får välja själva skulle nog samhället se mycket bättre ut.

Maxtaxan och styrningen mot att alla barn ska gå i heltidsförskola från 1 års ålder är exempel på att man inte får välja fritt. Föräldrar som väljer dagis några timmar bara är besvärliga och stör verksamheten. När det nu finns föräldrar som vill sköta omsorgen om barnen själva – varför ska vi då alla betala till en gemensam skattekaka som bara fördelar och subventionerar ut pengar till dagis? Är du en ”duktig” förälder och gör ”rätt” (väljer dagis) så kan du kvittera ut 157.000 kronor per barn och år. Dessutom har många kommuner idag inte som ett krav att du måste arbeta för att få förskoleplats. Du kan lika gärna vara sjukskriven, arbetslös, föräldraledig, förtidspensionär eller hemmaförälder.

Vårdnadsbidraget har kallats kvinnofälla och ger bara 3000 kronor i månaden för den som väljer att vara hemma med sitt lilla barn. Idén om ett vårdnadsbidrag avfärdades tidigt som en flopp av kritikerna och frågan skaver inom den borgerliga alliansen. Förespråkarna ser reformen som ett sätt att öka valfriheten och ge barnen tid med sina föräldrar. För kritikerna är vårdnadsbidraget en bidragsfälla för kvinnor. Vårdnadsbidraget är ett steg i rätt riktning, även om summan kunde vara mycket högre. Men när barnet blir större 3 år ska det in på dagis för då får man inget vårdnadsbidrag längre, om man inte väljer att leva på en lön utan bidrag. Ett mer rättvist system vore sambeskattning. Många barn tillbringar mer tid på dagis eller fritids än i sina egna hem. Dom träffar dagis och fritidsfröknarna mer än sina egna föräldrar. Vårdnadsbidraget kan vara en lönsam affär för Uddevalla kommun, det har dom räknat på där. Om alla föräldrar som i dag har vårdnadsbidrag i stället har sina barn på förskola, blir det drygt 420 000 kronor dyrare varje månad för kommunen. Tänk om alla andra kommuner var lika smarta? Tänk om man får vårdnadsbidrag längre hur mycket kommunerna tjänar då?

Det har visat sig att barn och ungdomar skadar sig själva oftare nu för tiden. Först trodde man att det mest var flickor men flera undersökningar har visat att det är lika mycket pojkar som skadar sig själva. Vissa påstår att det är pojkarnas sätt att visa sig tuffa, att dom vågar. Kanske är det en del killar som skadar sig själva på lek eller i tävling, utan att de lider av psykisk ohälsa. Det finns troligen också tjejer som rispar sig själva i armarna för att det råkar vara trend och norm i deras umgängeskrets, utan att de mår psykiskt dåligt.
Men för en grupp flickor är självskadan det enda sätt de vet att lindra svår ångest - de skadar sig själva för att den kroppsliga smärtan för en stund ska överrösta den själsliga. Det är dumt att tro att det inte finns pojkar som skadar sig själva av samma anledning. Tyvärr viftas pojkars problem ofta bort. Att pojkar brukar ha sämre betyg än flickor viftas undan med att män ändå tjänar mer än kvinnor. Att män begår 75 procent av alla självmord i Sverige hamnar i skuggan av att kvinnor begår fler självmordsförsök och oftare diagnosticeras med depression.
Som mamma blir jag ibland chockerad över den hårda och hemliga pojkvärlden. Medan flickorna leker centralt på skolgården, där vuxen personal finns, försvinner pojkarna runt hörnet och jagar och slår varandra utan att någon vuxen ser. Medan flickorna leker många olika lekar delas pojkarna snabbt i två grupper: En som slåss och en som spelar fotboll. Som tur var var M med bland fotbollsspelarna. Varför mår våra barn och ungdomar sämre?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den stora frågan är varför män skaffar barn om de inte vill umgås med dem.

Anonym sa...

Varför är det ok för män att inte vilja umgås med sina barn men inte för kvinnor enligt ditt sätt att se?