tisdag 3 mars 2009

Jämställdhet och koldioxidavtryck

L klagade över ont i huvudet igår kväll. Hon brukar skrika nej när jag erbjuder henne Alvedon men igår tackade hon ja. Efter några timmar när jag gick och la mig var hon så varm att hon ångade. Hon har feberyrat hela natten så så mycket sömn har det inte blivit. Maken skulle ringa dagis och säga att L var sjuk så hon och jag fick sova ut på morgonen. Vilket han såklart glömde bort. När han ringde hem efter lunch för att höra hur L mådde så kom han på det och ringde. Bättre sent än aldrig. L har sovit mest hela dagen. Jag har fått i henne juice, välling och vatten men ingen fast föda. Stackars lilla L som redan är smal som ett streck. Jag hoppas att hon snart piggar på sig och att ingen annan får det hon har. Hon fyller 6 år på lördag så hela helgen är full av kalasfirande.

Dokumentären igår var bra. Dom lyckades minska sitt koldioxid utsläpp med 52 kg. Jag hade hoppats på några tips att ta efter men det fick jag inga. Det dom minskade mest var bilåkandet. Dom sålde bilen för att efter ett par månader köpa en ny. Maten gjorde dom inget med och den minskade därmed inget heller. Det jag tyckte var dumt var att dom slängde alla onödiga plast grejer som dom redan hade hemma. Onödigt att fylla på sopberget. Det som var ögonöppnade och fick mig att tänka efter var att så många grejer är plast eller inslagna i plast.

Ikväll 20.30 ska jag bänka mig framför TV:n igen. Kanalen är 2:an och programmet är Debatt. Som ska handla om jämställdhet. Jag är så trött på jämställdhet att det står mig upp i halsen så varför ska jag fylla på med mer? Elise Claesson som har skrivit en av mina favoritböcker
Mamma @ home ska vara med och debattera.
Anledningen är att det har kommit en ny bok som heter Välfärdslandets gåta, varför mår barnen inte lika bra som dom har det? av Carl Lindgren och Frank Lindblad. jag kan knappt vänta tills boken kommer till biblan så jag får läsa den. Elise Claesson har skrivit en debattartikel i Svd om boken, läs här. Expressen har också en artikel som är bra, här. Författarna är förresten barnläkare med 30 års erfarenhet. Barn i Sverige har det bättre men mår sämre hur kommer det sig och varför är några av sakerna som författarna tar upp. Skillnaden mellan "sjukdom"; som kan observeras, och "hälsa"; som bara kan upplevas. De ohälsoproblem som svenska barn och ungdomar klagar över är inte infektioner eller brist på mat, utan mer diffusa symptom: huvudvärk, magont, nedstämdhet, sömnsvårigheter. Larmrapporter om denna typ av problem bland unga brukar förklaras med nedskärningar i offentlig sektor; att "samhället" inte tar sitt ansvar. Men författarna invänder mot denna förklaring. Forskningen visar inget samband mellan till exempel hög personaltäthet i förskolan och en bättre utveckling hos barn. Och att hänga mycket på fritids ökar faktiskt risken för att hamna snett. Just nu känns det som om mitt beslut om att vara hemmamamma känns helt okey. Jag gillar egentligen inte debattprogram. Jag blir så förbannad om det är någon som inte tycker som jag gör som debatterar.
Förutom vårdat sjukt barn så har jag rensat garderoben i hallen. För att inte ha en massa skor och stövlar ståendes på hallgolvet så slängs dom in i nämnda garderob. Skorna och stövlarna har ibland gjort sitt. Garderoben före:

Garderoben efter:

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas hon blir frisk nu L.Tack för ännu ett boktips,ska kolla om biblioteket här har mamma@home.
AnnH

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...