torsdag 12 februari 2009

Irriterad

Mamma och pappa sparar i HSB till barnen. Eftersom vi inte har råd att spara något till dom så känns det bra. Förutom en sak! När M och S var små fick man spara utan att vara medlem. Men när dom skulle börja spara till L så måste man vara medlem för att spara. Alltså måste vi betala 200 kronor i medlemsavgift varje år. + att vi får en massa brev (L får) där hon blir inbjuden till årsmöten med mera. Hallå hon är 5 år. Hon har ingen nytta av att gå på tråkiga årsmöten om HSB och HSB framtid och ditten och datten. Jag funderar allvarligt på att skicka dit henne till nästa möte. Det är inte dom 200 kronorna som irriterar mig mest (även om min beräkning igår visade att många bäckar små) utan att man tvingas till att vara medlem i något som man själv inte vill vara medlem i.
Jag funderar på att gå ur facket. Efter den urdåliga löneförhandlingen i våras så känns det som om jag skulle behöva höja min lön själv genom att gå ur facket och då få fackavgiften över. Jag gick in på hemsidan och skulle begära utträde. Det fanns blanketter att ladda ner för allt utom för utträde. Då var man tvungen att ta kontakt med facket och be dom skicka hem en utträdes blankett. A-kassan har jag inte varit medlem i på flera år. När jag var mammaledig med L och skulle börja jobba igen kunde jag inte jobba natt längre utan ville ha en dagtjänst. Mitt jobb kunde (ville) inte omplacera mig så jag sa upp mig och skulle söka a-kassa. Men det gick inte! Jag hade varit mammaledig för länge. Även fast jag hade betalat till a-kassan under hela min mamma ledighet. Jag måste jobba 100% i ett år för att få a-kassa. Varför ska jag då betala när jag bara jobbar 50% när jag ändå inte kan få det?

Varje gång jag eldar i kaminen eller går och lämnar/hämtar L på dagis, kyrkis och kyrkråttorna så känner jag mig nöjd. Samma sak om jag tar något jag redan har hemma och använder det på ett nytt sätt så jag slipper köpa en ny grej. Dom flesta sakerna som gör att man sparar pengar sparar på miljön också. Om jag går istället för att ta bilen - inga avgaser och ingen bensin. Om jag återanvänder något - ingen kostnad och ingen sopa. Jag håller på och läser Your money or your life just nu.

Det är en ögon öppnare varje gång att läsa den. Även om det inte fungerar så bra att vara hemmamamma och bli ekonomiskt oberoende. Men jag räknade lite på det. Om vi betalar av alla våra huslån. Och sänker våran elkostnad genom att skaffa solvärme och pelletspanna så får vi utgifter på ungefär 10.000 kronor i månaden. Då skulle jag kunna vara hemma på heltid och maken skulle kunna jobba 75%. Eller så jobbar båda 50%.
Jag fick en återbärings check på 50 kronor från HM. Jag vet inte hur jag ska ställa mig till den. Ska jag vara glad för att jag har 50 kronor att handla för? Eller ska jag vara sur för att jag fick checken eftersom jag hade handlat för 2800 kronor på HM förra året? Då handlar jag inte alla våra kläder på HM utan på andra affärer också. Vilket klädkonto vi måste ha!

1 kommentar:

Anonym sa...

Krångligt värre.

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...