Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

torsdag 22 januari 2009

Äta kakan eller ha den kvar

Dagen igår var skit! Tur att såna dagar är sällsynta. Skitdagen började redan på morgonen då ena dagisfröken undrade när vi skulle till talpedagogen igen. För det var så svårt att höra vad L sa. Sen ringde S och var jätteyr och hade nästan svimmat så jag fick göra en blixtutryckning till skolan och hämta henne. Att låta S ta hand om L när jag åkte till jobbet kändes inte bra med tanke på hur hon mådde. Dumma jag började prata om mammor som är hemma/har varit hemma på riktigt. Att dom klarar det ekonomiskt, det handlar bara om prioriteringar. S blev skitförbannad. Sen var bråket om pengar (vad annars?) i full gång. "Du köper bara saker till dig själv." "Jag får aldrig någonting". Jag får aldrig några nya kläder". "Alla mina kompisar får det och det och det". Det var bara några av sakerna S skrek till mig som jag hade ringandes i öronen hela kvällen på jobbet. Det enda roliga som hände på jobbet var när vi fikade Fika rummet var fullt av folk. Jag hade en clementin i väskan som jag försökte rota reda på. Då fick jag tag på överfallslarmet och lyckades sätta igång det. Det består av en pigg som går in i en dosa. För att stänga av larmet måste piggen in i dosan igen. Dosan hade ramlat ner i väskan och det tog ett tag innan jag hittade den. Alla tyckte det var jättekul, efter att dom hade kommit över chocken Det fick alla att vakna i alla fall.
S och M vill både äta kakan och ha den kvar. Det erkände S under stridens hetta. Hon vill att jag ska vara hemma men hon vill att vi ska ha samma pengar att röra oss med som vi har idag. M vill att vi ställer upp med hämtning/skjutsning vid träningar och matcher. Så dom dagarna vill han att jag ska vara hemma. L vill att jag ska vara hemma jämt och "älskar inte dig mamma när du jobbar". Maken vill bara ha kakan. Han tycker till och med att jag jobbar för lite med mina 50%. Hur ska jag kunna vara hemma igen när min familj inte stöttar mig i det hela? Som exempel kan vi inte ha TV abonnemang för över 1000 kronor i månaden om jag ska vara hemma igen.

Marie Söderqvist har skrivit en krönika om olika länders möjlighet att ha en förälder hemma. Jag ska nog flytta till Luxemburg. Det här har jag kopierat från Maries krönika:
I förra veckan var jag på besök i ett europeiskt land som löser barn och yrkesliv på ett lite annat sätt: Luxemburg, kanske världens mest välmående land, som ständigt ligger i världslöneligans topp. De svenskar som har flyttat dit har inte sällan dubblat lönen och halverat skatten.Dessutom upptäcker vanliga svenska småbarnsfamiljer att den i Sverige så förtalade sambeskattningsregeln som här hemma försvann i början av sjuttiotalet inte alls är så dum.Familjens lön slås ut på alla som finns där - man, fru och barn - och sjunker ju fler som ska leva på inkomsterna. Och är någon hemma med småbarn får den personen vårdnadsbidrag. Resultatet blir att man kan leva gott på en lön och att vårdnadsbidrag räcker till att köpa lite avlastning med städning och barnpassning för den som är hemma.Bråk om vabdagar, snorighetsnivån på barnen, vem som ska hämta och lämna upphör och familjelivet blir istället harmoniskt gammaldags där mamma gör små matsäckar till barnen och hämtar och lämnar vid skolskjutsar och skolgårdar medan pappa jobbar hårt. På helgerna tar man bilen till någon trevlig europeisk storstad. Och en och annan vardagskväll kommer barnvaktshjälp så att mamma och pappa hinner med ett restaurangbesök på tu man hand.För en hårt arbetande svensk småbarnsmamma med konstant dagisalstrad vintersnuva och huvudvärksmalande sömnunderskott är den luxemburgska mammasamlingen utanför skolgården kvart i ett lätt overklig. Kvart i ett har man hemma i Sverige just hoppat över den egna lunchen för att fortfarande tro sig kunna hinna springa lite tidigare på eftermiddagen för att hämta på dagis i anständig tid.Men med höga vårdnadsbidrag och sambeskattning är det inte värt mödan för småbarnsmammor bosatta i Luxemburg att arbeta. Det gör att småbarnslivet levs utan sömnunderskott och dagishämtnings- och -lämningsstress.
Vill ni läsa hela krönikan så tryck här.
Dagen idag har varit bättre. Jag är ledig. Eller ledig och ledig. Jag gör mina spara pengar grejer i alla fall. För jag hoppas att jag ska kunna vara hemma igen någon gång. För annars kan jag ju lika gärna sluta med alla spartips. Ibland äts det äpplen för glatta livet och ibland glöms dom bort och ser ut så här:

(skrynkliga på stadiet till ruttna). Då omvandlar jag dom till paj.Sen har jag målat tapetklister på spetsdukarna. Om det fungerar vet jag inte för dom är fortfarande blöta och har varit det i flera timmar nu. Jag återkommer med resultat.Fotbollsfrun skriver i sin krönika om att skolan ska vara avgiftsfri. Att vissa familjer inte har råd med matsäck till sina barn tycker hon är skitsnack. Hon skriver att alla har råd med det för annars har man stora problem. Jag tror att hon har missuppfattat hela grejen. Även om det säkert finns familjer i dagens Sverige som inte har råd med matsäcken på riktigt. Förresten ska skolan vara avgiftsfri, vi betalar skatt för att barnen ska få mat i skolan och inte ska behöva ordna med matsäck. Det är även andra skolaktiviteter som kostar som fler familjer inte har råd med. När M och S var mindre fick dom vara sjuka vissa dagar som dom skulle göra saker med skolan som kostade för vi inte hade råd. Då jobbade både maken och jag kan tilläggas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter otroligt ovärt att betala 1 000kr per månad för tv-kanaler. Vill alla i familjen verkligen ha det? Varför inte beställa vanlig kabel/digitaltv, det går minst två bra filmer i veckan och en massa bra sport och serier.

Om ni skulle ha digitaltv för typ 150kr per månad skulle ni ha råd att gå på bio hela familjen en gång i månaden och dessutom äta pizza innan.

Anonym sa...

Oj, tycker synd om dig ! Här förstår både 13 och snart 15 åringen att dom kan glömma allt vad märkeskläder heter och dom frågar inte ens efter det. Jag har förklarat att man inte kan få allt och vi har gjort det valet att hellre lite pengar och mycket tid än tvärtom. Det är tråkigt att du blir motarbetat av din man, sätt han på matlagning och allt när du jobbar, det ska ju vara jämlikt eller hur ;)