måndag 19 januari 2009

Hägglund och Sahlin debatterar familjepolitik

Anf. 27 Socialminister GÖRAN HÄGGLUND (kd) replik:

Herr talman! Mona Sahlin tangerade i ett tidigare meningsutbyte här frågan om familjepolitiken. Jag skulle vilja komma in på den, eftersom det är en väldigt viktig fråga för vårt land.
Vi har i dag en föräldraförsäkring som är individuell. Det finns en flexibilitet genom att föräldrarna har möjlighet att överlåta föräldraförsäkringsdagar till varandra.
Vänsterpartiet är ett parti som vill förbjuda den här möjligheten till överlåtande och därmed flexibilitet för småbarnsfamiljerna. Jag har förstått att Mona Sahlin och hennes parti är på väg i den riktningen också.
På vilket sätt tror Mona Sahlin att det kommer att underlätta tillvaron för småbarnsfamiljer och för barnen om man förbjuder föräldrarna att överlåta föräldraförsäkringsdagar mellan varandra?
(Applåder)
Anf. 28 MONA SAHLIN (s) replik:
Herr talman! Den svenska föräldraförsäkringen, som är en oerhört viktig del i jämställdhetspolitiken i vårt land – vilket inte vårdnadsbidraget är, skulle jag vilja lägga till – har haft en oerhörd betydelse för jämställdhetens utveckling i Sverige och för möjligheten för barnen att vara tillsammans med sina mammor och pappor. Men ett ojämnt uttag av föräldraförsäkringen skapar också problem för jämställdheten. Det får många kvinnor betala i form av sämre löneutveckling, missade karriärmöjligheter och lägre pension.
Vi socialdemokrater har en spännande debatt i vårt parti – och det är kul att Göran Hägglund är intresserad av den – om hur den framtida föräldraförsäkringen ska se ut och hur vi ska nå ett mer jämställt uttag. Där diskuterar vi också den så kallade tre–tre–tre-metoden, som innebär att man skulle dela föräldraförsäkringen: en tredjedel till mamman, en tredjedel till pappan och en tredjedel där familjen får välja själv. Det är spännande förslag och en spännande diskussion, som dock inte har någonting att göra med att förhindra möjligheten på arbetsmarknaden, vilket jag tycker att Göran Hägglunds familjepolitik står för.
Men grunden för att ha en bra föräldraförsäkring är att föräldrarna har jobb att ta ledigt från när de blir föräldrar. Jag hoppas att de beskeden också blir tydligare. Var är politiken för att få de nya jobben också till kvinnorna? När, socialminister Göran Hägglund, kommer beskedet till kommuner och landsting, så att inte fler mammor och pappor förlorar jobbet? Det är den stora frågan i dag.
(Applåder)
Anf. 29 Socialminister GÖRAN HÄGGLUND (kd) replik:
Herr talman! Jag kommer tillbaka till frågan om jobben i mitt anförande senare. Nu är det min tur att ställa frågor.
Det är sant att jag intresserar mig för Socialdemokraternas position i den här frågan. Jag tror att det är väldigt många småbarnsföräldrar som bryr sig om det här. De ställer sig frågorna: Är det så att Sverige skulle byta regering, kommer det då att innebära att möjligheterna för oss att ordna tillvaron på det sätt som vi anser vara bäst upphör, för att politiker anser sig veta bäst och flyttar besluten från människors köksbord till politikernas sammanträdesbord? Är det så att politikerna tror sig veta bäst vad som är det rätta för vår familj i stället för att vi själva ska få möjlighet att bestämma detta?
Jag vill ha ett besked från Mona Sahlin. Är det så att det är Lars Ohlys linje, den som går ut på att man ska förbjuda möjligheterna att överlåta föräldrapenningsdagar, som kommer att gälla för ert samarbete framöver?
(Applåder)
Anf. 30 MONA SAHLIN (s) replik:
Herr talman! Jag lämnade ett besked. För mig som socialdemokrat har vi en spännande och viktig debatt om hur vi ska få ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen. Det är den frågan och ingen annan som är i fokus för vårt rådslagsarbete. Det kommer också att vara frågan för oss tre partier. Vi är väldigt överens om den inriktningen.
Det är också så att Göran Hägglund står för en politik som leder åt helt annat håll. Det är ändå intressant att notera att det gamla, goda Folkpartiet införde pappamånaderna. Det var radikalt, modigt och oerhört viktigt. Vi vill fortsätta på den vägen, för både jämställdhetens och barnens skull.
Är din konkreta fråga till mig: Blir det en mer jämställd föräldraförsäkring med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet? Då blir svaret: Ja, det blir det!

Slut på debatten. Varför kan man inte få välja själv? Om mamman vill vara hemma alla föräldradagarna och pappan vill jobba varför får man inte det? För att allt ska vara så jävla jämlikt idag. Jag vill vara hemma, jag vill göra min karriär som mamma hemma. Maken vill jobba. Nu har vi slut på föräldradagarna sedan länge men om vi hade några kvar så vill jag inte att staten ska bestämma hur många dagar jag får och hur många dagar maken får. Alla barn ska in på dagis så tidigt som möjligt så alla stöps i samma form. Vårdnadsbidraget är ett steg i rätt rikting även om det finns många andra förslag som kanske är bättre. Om vissa partier får välja så ska väl föräldradagarna bort och barnen in på dagis redan direkt efter BB.

1 kommentar:

Anonym sa...

Grrrr,man blir så arg,snart ska väl ammning förbjudas också så det inte blir orättvist mellan mamma och pappa..eller flaskan varannan gång.suck det blir ju aldrig bra om inte var och en får besluta själva!
AnnH

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...