måndag 24 november 2008

Energi effektiv

Dom var två idag - hantverkarna. Väldigt effektiva - nästan så jag vågar tro på det han sa förra veckan, att det skulle bli klart denna veckan. Dom målade två lager tätskikt på en gång. Det dammtorkade bara mellan lagrena. Nu ska det torka tills på onsdag då dom kommer och kaklar. Det sa han i alla fall, men han har sagt så mycket saker som inte stämmer så det tror jag inte förens jag ser det.
Till kvällsmat gjorde jag dubbel sats vegetarisk lasagne. Då har vi middagen fixad till en annan dag också. När ugnen ändå var varm så gräddade jag vetekakor. Dom är jättegoda. Smakar nästan som bullar med kardemumma toppade med smör och ost/marmelad. Jag är beroende av marmelad, äter det på mackan varje dag.
Vetekakor: (svärfars favorit)
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl matolja
1 dl sirap (jag använder socker eller honung)
1/2 tsk salt
1/2 msk stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken och oljan. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sirap, salt och kardemumma. Häll i vetemjöl och arbeta degen tills den släpper från kanterna av degbunken. Täck med en handduk och låt jäsa 30 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 5 bitar. Rulla bitarna till stora runda bullar. Lägg bullarna på en plåt och platta ut dom till runda kakor. Nagga med en gaffel. Låt jäsa 30 minuter under en handduk. Grädda i 250 grader i 8 - 10 minuter eller tills dom fått fin färg.
Mr music ringde till maken för ett tag sedan. Han tackade nej till att bli medlem men idag kom en skiva i alla fall. Maken ringde Mr music och sa att han hade tackat nej till att bli medlem. Företaget sa att dom anlitar ett telefonbolag som ringer åt dom och att dom skulle prata med telefonbolaget för så fick det inte gå till. Kanske var det fler än vi som hade råkat ut för samma sak. Det lät så sa maken i alla fall. Vi skulle riva räkningen men vi fick behålla skivan.
L och jag har varit ute i snöstormen och åkt pulka idag igen. När det äntligen slutade att snöa skottade vi av uppfarten också. När M gick upp imorse var det 16 grader inne, han satte då igång en brasa som brann så mysigt när jag gick upp lite senare. Värmen är nu uppe i 21 grader så det är effektivt.
Apropå mysigt så ska vi måndags mysa ikväll. Den smälta chokladen som jag köpte på chokladprovningen ska vi doppa frukt i.

Airam har klistrat väggord. Det blev jättefint. Jag blir också sugen på att göra det. Hon har köpt sina hos My firts room. Jag tycker att priserna är lite för höga för min skrala kassa men tipset var bra. Jag har en bok med kalligrafi som jag har fuskat lite med ibland. Om jag kommer på något bra som passar i vårat hem så kan jag skriva själv. Jättebra tips för en tråkig vägg.
En annan hemmamamma har recept på lussebullar. Verkligen en trevligt sammanträffande eftersom jag idag lagt ut en efterlysning på Alternativ på ett recept på lussebullar. När jag bakar lussebullar som ser ut som riktiga lussebullar blir dom alltid stenhårda, ungefär som tegelstenar. Jag gör därför alltid vanliga bullar av typen kanelbullar i formar. L vill ha "riktiga" lussekatter i år så jag ska prova receptet.
Allt om barn har 5 tips på vad man kan göra med matrester. Matrester vad är det? Skaffa två tonåringar så finns det inga rester längre. Samma sida har ett test om man vet vad vardagsmaten kostar. jag trodde jag hade stenkoll och siktade in mig på 9 rätt av 9 möjliga. Jag fick 6 rätt och blev deppig. Men så läste jag igenom en gång till. det var "vanlig" mat och inga lågprimärken. Jag köper alltid lågprismärkena så jag betalar det lägre priset för falukorven. Korvbröd chansade jag bara på för jag bakar alla våra korv- och hamburgerbröd. Blöjor har jag ingen aning om vad dom kostar så där gissade jag bara.

4 kommentarer:

Anonym sa...

5 dl mjölk till receptet förmodar jag ?

hemmamamman sa...

Tack anonym, jag glömde mjölken. Det är rättat nu.

Anonym sa...

Tack för receptet dom blev jättegoda (tyvärr)

Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar lussekatter recept

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...