lördag 27 september 2008

Biskvier och fonder

Jag har ett fondsparande som jag startade i januari 2007. Första året sparade jag 500 kronor/månad. I år har jag sparat 300 kronor/månad. I dag har jag 1500 kronor där. Inte för att fonderna har sjunkit så mycket utan för att vi "lånar" där när vi behöver pengar. Denna månad är en sån månad som vi behöver "låna" igen. Mycket räkningar - samma inkomst. Dom 300 som jag sätter in känns det som om jag behöver just nu. Så jag sa upp fondsparandet. Förhoppningsvis så har jag råd att återuppta det någon gång i framtiden. Men det tänkte vi när vi sa upp buffertsparandet på 500 kronor för 6 månader sen också. En annan sak som jag funderar på att säga upp är facket. Jag betalar ingen arbetslöshetskassa. Det slutade jag med när jag var hemmamamma på heltid. Jag började jobba 1990 och har betalat varje månad sedan dess. När jag slutade mitt jobb 2005 så ville jag ha A-kassa. Men det fick jag inte eftersom jag hade varit mammaledig för länge. Fast jag hade betalat till A-kassan under hela min mammaledighet! Jag var tvungen att jobba 100 % i ett år innan jag kunde få A-kassa. Då sa jag upp den. Fackavgiften är inte så mycket i och för sig men alla bäckar små. Försäkrad är jag väl via jobbet ändå eller? Lönen är ju som den är och inte blev den bättre av strejk och fackförhandlingar. Jag har några arbetskompisar som har gått ut redan. Jag är i valet och kvalet. Vad händer om jag gör fel och blir anmäld vem ska stötta mig då? Fast jag vet vissa som inte fick hjälp av facket alls när dom blev anmälda utan dom fick klara sig själva.

Jag "orkade" inte laga lunch så det blev snabbmat. Tomatsoppa och frukostvåfflor. Inte var det väl någon som trodde att vi köpte MacDonalds eller pizza eller?

S hade mer ork än mig så när jag plockade fram ingredienser till att göra biskvier så tog hon över. Det märktes att hon hade gått sin bagerikurs i somras för som både såg ut och smakade köpta.Jag gick en tårtkurs för ett par år sedan. Då lärde vi oss bland annat dekorera tårtor. Jag tyckte det var jättekul och använder några av knepen fortfarande. Men tänk att kunna dekorera tårtor som en riktig konditor. det krävs lite mer än en kurs ett veckolslut då. Vill man piffa till sina tårtor på ett enkelt vis så kan man köpa strössel med glitter eller andra tårtgrejer från Kakburken. Jag blir helt sjuk och vill ha allt. En "bak"sak som jag verkligen skulle behöva "på riktigt" är bakplåtspapper. Jag har 4 stycken i teflon som jag har haft senjagvetintenär. Den syns på dom att dom är välanvända. Den som är värst åtkommen har stora skärmärken i sig efter jag gjorde pizza och glömde pappret.
Nya finns att köpa på Coop men dom kostar 40 kronor styck och jag skulle behöva 4 nya. Så snåljåpen kryper fram och jag köpte inga. Men den med skärmärkena har jag slängt idag.

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

Glömde förra veckan så här är två veckor.   1 Sytt ett till kaffefilter.  2 Sytt en skålmössa.  3 Sytt en nötmjölkspåse.  4 Satt en sats äpp...