Mitt jobb.

Åå du undrar om jag jobbar???... ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, , städerska, kock, diskerska, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. ♥♥♥♥

tisdag 29 juli 2008

Tvättnötter och man vet aldrig

Den ena nattisen har en make som jobbar som bilmekaniker på ett känt bilmärke. Han mekar bilar vid sidan om. Han skulle kolla efter en fönsterhiss på skroten och komma med ett bud som skulle bli bra mycket mindre än 3800 kronor.

Jag fick en förfrågan av Anki om tvättnötterna tar bort fläckar lika bra som tvättmedel. Dom funkar bättre än lågpristvättmedel på fläckar. Smuts i baken efter att ha varit i sandlådan och lekparken hela dagen försvinner. "Vanliga" småfläckar försvinner också. Det som jag måste förbehandla som jag har märkt inte försvinner är: matolja, blod och tomatsås/ketchup. Jag brukar köpa mina tvättnötter av Tina på Tvåleriet. Där har jag också kopierat följande information om tvättnötter.

Indiska Tvättnötter Såpnötter(sapindus mukorossi)Tvättmedlet utan kemikalier

Miljövänligt 100 % biologiskt tvättmedel utan kemikalier.Milt och skonsamt men samtidigt grundlig och effektiv rengöring av både vit- och kulörtvätt. Kan användas till alla tyger och temperaturer.Sköljmedel är inte nödvändigt. Idealisk för allergiker och vid hudproblem - mild mod huden. Doftneutral. Billigare än traditionella tvättmedel.Resterna kan komposteras. Kan även användas till:

Hårshampo, ger håret glans och vitalitet. Tar bort mjäll och gör håret lättare att reda ut. Balsam behövs inte användas.Till bad av husdjur. Skyddar mot insekter och andra småkryp. Kan användas som rengöringsmedel i t.ex. kök och badrum.Saponin innehåller skyddande egenskaper till krukväxter mot t.ex. bladlöss. Ger glans till guld- och silversmycken, samt skyddar mot oxidation.Biltvätt, ger samma effekt som vaxning, vattnet pärlar lättare av.

Tvätt i maskin:Lägg 5 - 8 nötter i en tvättpåse, (beroende på hur hårt smutsad tvätten är, hur hårt/mjukt vatten man har) i en tvättpåse, en hopknuten strumpa eller dylikt och lägg den i tvättmaskinen. Nötterna kan användas tills de inte glänser längre, då är saponinet i nöten slut, byt bara ut de nötterna som är slut. Du skall inte använda någon typ av tvättmedel eller sköljmedel. Vid vittvätt, kan du använda naturligt blekmedel. Vill man ha doft på sina kläder kan eterisk eller parfymolja användas i sköljningen.

Flytande tvättmedel:Häll i en kastrull 5 dl vatten och 50 g nötter. Låt koka upp under lock och lämna i blöt i ca 10 min. Sila den avkylda vätskan i en flaska och förvara i kylskåp.Flytande tvättmedlet används till:Tvätt, ca 3 msk, maskindisk ca 3 msk, (man kan annars lägga några hela nötter i bestickkorgen),som allrengöringsmedel, shampo, passar även till husdjur. Till fönsterputs 2 msk tvättmedel + 3 msk ättika.

Slukopierat. Jag har mina nötter i en strumpa utan make. Jag har bara tvättat med dom i tvättmaskinen. Jag har läst någonstans (kommer inte ihåg var) om någon som när tvättnötterna är klara för komposten lägger dom i diskmedelsfacket i diskmaskinen istället för diskmedel. Då använder hon dom ett par gånger till. Det har jag inte heller provat.


När jag surfade runt lite häromdagen hittade jag något som kallades tvättboll. Det ska också användas i tvättmaskinen istället för tvättmedel och sköljmedel. Jag är lite sugen på att prova en sån så är det någon som har gjort det och kan berätta lite mer.

3 kommentarer:

Anki sa...

Tack för infon, jag får helt enkelt testa!

Hanneles paradis sa...

Blod tar man bort lättast med KALLT vatten, gärna direkt. Blod koakulerar i varmt vatten och svårt att få bort sen.

Anonym sa...

Fläckar som inte går bort med tvättnötter använder jag galltvål till. Sist var det en tröja med fettfläckar, några drag med galltvålen och en omgång till i tvätten, så var fläckarna borta.

Ria