lördag 12 juli 2008

Frivillig enkelhet

Jag har funderat lite runt begrepper frivillig enkelhet. I Gitte Jorgensens bok Simple living finns det frågor längst bak i boken som jag tror det är 35 stycken har svarat på. Jag har packat ner alla böcker i papperskassar som står i bastun. Vi ska som jag skrivit förut bygga en vägg i gillestugan så alla saker måste bäras ut. Så tyvärr kan jag inte ta fram boken och skriva alla frågorna men några av dom kommer jag ihåg.
Konsumera mindre: eftersom jag har köpstopp så faller det sig naturligt. Men jag ska villigt erkänna att jag kan bli bättre på det, jag bryter det ibland. Lockas mer och mer av tanken på att ha köpstopp ett helt år som Anki hade. Jag funderar på vad som ska ingå då. Mat är självklart, medicin och hygien lika så. Kläder känns lite flytande. Jag kan säkert klara mig från att köpa kläder till mig själv. Men med tre barn som växer som ogräs så känns det nödvändigt att köpa till dom. Eftersom vi har hus så känns det som om vi inte kan strunta i alla reparationer och trasiga saker som blir i ett hus. Så det känns som om saker till huset får ingå också. En av anledningarna till mitt köpstopp från början var att pengarna som blev "sparade" skulle gå till att lösa in lån och husrenovering.
Dra ner på TV och datatid: TV:n lockar mig inte lika mycket som förut, jag går hellre runt och grejar eller läser en bok. Jag tittar mest på dokumentärer, nyheter och liknande. Serier och dokusåpor har jag helt slutat titta på. Datan däremot känns det som om jag är beroende av. Jag vill ha min dagliga dos av både bloggskrivande, bloggläsande och surfande. Den dagliga dosen blir oftast flera gånger per dag dessutom. Om jag börjar skriva varannan dag så beror det på frivillig enkelhet. Maken skulle bli glad om jag ägnade mindre tid åt hans "konkurrent".
Byta, låna eller köpa begagnat: Jag köper gärna saker begagnat dels ur miljösynpunkt men även ekonomiskt. Lånar böcker på biblioteket gör jag med jämna mellanrum. Även fast jag skulle kunna bli bättre på det. Jag älskar böcker och vill gärna ha så många som möjligt. Även om dom flesta deckarna och romanerna har blivit bortrensade.
Rensa bland sina ägodelar: Jag är väldigt mycket inne på Feng Shui och där är rensning ett stadigt inslag. Så ett par gånger per år rensar jag igenom hela huset.
Köpa ekologiska varor: Jag köper all mjölk och alla bananer ekologiskt. Sist jag köpte kaffe så köpte jag även Krav där. Skulle helt klart kunna bli bättre på det men tyvärr är det en ekonomisk fråga. Krav är dyrare än "vanlig" mat.

Apropå att köpa begagnade saker. Maken och jag har skilda åsikter där. Han tycker också det är bra att köpa begagnat men är inte lika stort fan som jag är. Som nu när vi ska bygga vägg i gillestugan så tycker maken att nu ska vi börja leta dörr eller vad det nu är vi behöver. Tyvärr funkar ju inte begagnat marknaden som en "vanlig" affär. Där allt finns när man behöver det. Så jag tycker att när en sak finns som vi kan behöva längre fram då ska vi köpa den. Det är därför vi redan har en dörr till väggen i garaget. Sen har vi två valv och en dörr till som ligger och väntar på att bli använda. Saker som jag vill ha just nu är garderober, köksbänkar, badkar och dubbeltvättställ. Maken tycker att vi redan har tillräckligt med skit som ligger och tar plats så han är starkt emot fler inköp.

1 kommentar:

Maria sa...

Hej! Vad intressant att du är hemmamamma och "slipper" jobba. Min uppväxt (med två syskon) var likadan dvs mamma stannade hemma och pappa försörjde oss alla.

Har du mött många otrevliga/avundsjuka miner pga att du är hemma?

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...