torsdag 10 april 2008

Lån och räkningar

Jag har gått igenom alla räkningar som vi betalar regelbundet för att se vilka som erbjuder e-fakura eller autogiro. Vi har redan flera av våra räkningar på e-faktura/autogiro men vill ha flera. Dels för att slippa krånglet med ocr-nummer, dels för att undvika föreningsavgifter om en räkning inte kommer när den ska och dels för att slippa aviseringsavgifter och andra avgifter som tillkommer med vanliga fakturor. Våran kommun erbjuder autogiro så där skickade jag in en anmälan. Nu är nästan alla regelbundna räkningar anmälda. Det enda som inte går är vårat försäkringsbolag som varken erbjuder e-faktura eller autogiro. Konstigt för det är ett stort bolag och dom borde vara lite mer kundvänliga och elektroniska.
Fick fakturan på huslånet som ska betalas nu i april. Två av lånen ska skrivas om i juni. Vi har låga räntor på nästan alla våra lån. Men nästan alla skrivs om nu eller har skrivits om nyss så det blir högre ränta. Ett av lånen som ska skrivas om nu är på ca 21.000 kronor. Om vi fortsätter att amortera så mycket som vi gör så kommer det att ta 215 månader innan det är betalt. Vilket gör att om vi betalar samma ränta som idag så har vi betalat 15.000 kronor i ränta innan lånet är betalt. Funderar på att ta det lånet på rörlig ränta så vi kan betala av så mycket vi bara kan varje månad. Det andra lånet är på ca 93.000 kronor så det får nog ligga kvar på samma amortering som idag. Är lite inne på det som ekonomisanering skrev i sin blogg att man ska betala av det lägsta lånet först. Då känner man sig sporrad för att man har lyckats.

Köpstopps anki har kollat upp hur mycket plast dom använder en vecka. Hon ska försöka minska mängden plast som dom gör av med. Vi sopsorterar allt vårat avfall så jag vet vilka mängder det blir, både av plast och annat. Det gör att vårat restavfall bara ligger på den minsta tunnan som vi har tömning på en gång i månaden. Tunnan är bara halvfull varje gång.Vi har sorteringen i källaren i pannrummet. I dom två papperskassarna har vi papper i en och kartonger i en. I den stora plasttunnan har vi hårdplast. I papperskorgen är det mjukplast. Dom två små lådorna är gamla utslitna garderobslådor. I den ena är det aluminium och glas. Den andra är det batterier och glödlampor i. Vi har en gammal kastrull under slasken som vi slänger matavfall i.

2 kommentarer:

Ann-Christin sa...

Källare för sopsortering m.m vore inte helt fel.Det kan bli lite trång i köket med alla kassar.

Anonym sa...

Vi blandar allt i en vanlig coop-papperskasse och sorterar snabbt direkt på plats, ungefär en gång i veckan. Ingen fördel att ha många påsar hemma...

Veckans sparade pengar

 1 Lagade Izzys ena leksak som gått sönder.  2 Hittade en hög med övervintrade morötter när jag rensade ena sålådan.  3 Vi började få slut p...