måndag 22 oktober 2007

Insändare och pensionssparande

Det ringde en tjej från vårat försäkringsbolag. Jag och maken hade sparat i varsin pensionsfond hos dom, men sen tyckte vi inte att vi hade råd med det längre så vi sa upp den. Den har legat vilande sen dess. Nu tyckte alltså bolaget att det var dags att göra den aktiv igen. Jag sa som det var att vi lever bara på makens lön så vi har inte så mycket pengar över varje månad. Sen amorterar vi rätt så mycket på huset varje månad som ett slags pensionssparande. Men eftersom jag är hemma så vet jag ju att jag inte får några pensionspoäng och alltså skulle behöva börja pensionsspara igen. Det slutade med att vi öppnade upp mitt pensionssparande igen. 300 kronor/månad men det går att lägga vilande igen närsomhelst så om vi känner att vi inte har råd med det så var det bara att säga till.
Igår hade en av stadens socialdemokrater en insändare i den lokala tidningen om varför det inte ska bli ett vårdnadsbidrag. Hon skrev att ingen ville ha det, att det bara var höginkomsttagare som hade råd att utnyttja det och att det skulle kosta för mycket för kommunen - pengar som det var bättre att lägga på annat. Jag svarade på hennes insändare idag, får se om det kommer med i tidningen men såhär skrev jag i alla fall:
Apropå xx insändare om 40 miljoner till barnen.
Jag blir så upprörd när jag läser din insändare att jag inte ens kan tänka klart. För det första så kommer x kommun på att tjäna på att införa ett vårdnadsbidrag. Och alla som kan räkna kan räkna ut det själva. Om en familj väljer att vara hemma med sitt barn kostar det 3500 kronor i månaden = 42.000 kronor/år. En dagisplats kostar 120.000 kronor per år. Kom inte dragandes med att det ska betalas skatt för det blir skatt på dom pengarna. Eller att det är skattebetalarnas pengar vi är också skattebetalare. För det andra så när familjeupproret var så tog jag med en insamling till min öppna förskola – alla skrev på. Sen skrev åtskilliga medborgare till på så hur kan du skriva att vi inte vill ha ett vårdnadsbidrag. Baserar du det på den skrämselpropaganda ni hade för ett tag sedan där man fick maila in till socialdemokraterna och svara på vad man ville göra med 40 miljoner kronor? Så kan ni gå tillbaka till texten härovan där x kommun inte förlorar på det utan tjänar på det. För det tredje skriver du att det bara är höginkomsttagare som har råd att utnyttja det. Va roligt att min make räknas som höginkomsttagare. Jag har varit hemma med våra barn i över 4 år nu och vi har klarat oss på min makens lön. Han får ut ca 15.000 kronor efter skatt. Eftersom han enligt dig räknas som höginkomsttagare så gör ju nästan alla i Sveriges befolkning det också. När jag jobbade som sjuksköterska tjänade jag ungefär lika mycket alltså var jag också höginkomsttagare. Vissa undersköterskor tjänade mer än mig – alltså är dom också det. En fråga till xx hur mycket tjänar en låg eller medelinkomsttagare enligt dig eftersom vi är höginkomsttagare?
Hemmamamman

Inga kommentarer:

Veckans sparade pengar

 1 Köpt en kompost och ansökt om hemkompostering hos kommunen. Som är steg ett i att kunna ansöka om sophämtning var 4:e vecka istället för ...